Hong Kong - rentoja rantoja ja huikeita vaelluspolkuja

kesäkuuta 03, 2017
Hong Kong kuuluu maailman tiheimmin asuttuihin alueisiin, eikä se jää keneltäkään huomaamatta miljoonakaupungin kiireisenä kuhisevilla kadulla. Pinta-alan loppuessa kesken huikean korkeat pilvenpiirtäjät kohoavat kohti taivasta. Pilvenpiirtäjämaisemista voit nähdä kuvia täältä ja täältä.  Kolmannella reissullamme Hong Kongiin meillä oli vihdoin aikaa tutustua myös maan aivan toisenlaiseen puoleen: 40 prosenttia maan pinta-alasta koostuu puisto- ja luonnonsuojelualueista, ja maa onkin täynnä erilaisia rantoja ja upeita vaellusmahdollisuuksia. Ja mikä parasta, Hong Kongissa matkailijan ei tarvitse valita kaupungin ja luonnon väliltä. Useimpiin paikkoihin pääsee kätevästi julkisilla kulkuvälineillä suoraan kaupungin sykkeestä. Vaelluspoluilla pääsee ihailemaan niin vuorten takaa avautuvaa merta kuin kaukaa siintäviä pilvenpiirtäjiä.

Meidän ensimmäiseksi vaellukseksemme valikoitui Hong Kongin kolmanneksi korkein huippu Sunset Peak. Oppaaksemme ja seuraksemme saimme Hong Kongissa asuvan ystävämme Saaran. Rento Lantaun saari oli noin puolen tunnin lauttamatkan päässä Hong Kongin saaresta, ja paluumatka vaelluspolulta sujui kätevästi metrolla. Muutaman tunnin vaellus oli erittäin tehokasta ja miellyttävää liikuntaa, mutta huipun ympärille kiipeämisemme aikana muodostunut sadepilvi esti näkymät täysin. Hyvä syy lähteä uudelle vaellukselle toisena päivänä!



Me tulimme Hong Kongiin suoraan Shanghaista, ja Kiinan suurkaupunkiseikkailujen jälkeen tuntui erittäin houkuttelevalta päästä meren ääreen ja rannalle rentoutumaan. Alotimme rantaelämän meille jo ennestään tutulla Repulse Bayn rannalla. Täällä tuli pistäydyttyä jo viisi vuotta sitten meidän ensimmäisellä Honkkarin reissullamme, kun taas viereisellä Stanleylla vietimme mukavan keväisen iltapäivän viime tammikuussa. Repulse Baylta kannattaa jatkaa matkaa rantabulevardia pitkin läheiselle Deep Water Baylle. Rantaa pitkin kulkevalta kävelyreitiltä avautuvat upeat näköalat merelle. Reitin varrelle on rentoja grillialueita, joissa paikalliset viettivät vapaa-iltaa.

Rantojen lähistöltä lähtevät suositut Wilson Trail 1 ja 2 -vaelluspolut. Me vetäisimme molemmat reitit putkeen, ja se olikin meidän Hong Kongin reissumme fyysisesti haastavin vaellus. Nousemista kertyi yhteensä kokonaisen vertikaalikilometrin verran, ja matkan aikana kiivettiin useiden eri vuorten yli. Aikaa tuohon taisi kulua reilut reippaat neljä tuntia.







Meidän suosikkirannaksi valikoitui kuitenkin Shek-O. Kallioiden väliin muodostunut poukama oli kaunis pakopaikka kaupungin vilinästä. Tukahduttavan kuumana viikonloppuna moni muukin oli löytänyt rannalle, mutta mutta meininki oli väenpaljoudesta huolimatta kiva ja rento. Shek-O ei ole pelkkä ranta miljoonakaupungin kupeessa, vaan kokonainen rantakaupunginosa ja kokonaan oma maailmansa. Talot ovat matalia ja värikkäitä, ja paria hiljaista pääkatua reunustavat söpöt pienet kahvilat ja ravintolat. Onkin vaikea keksiä parempaa tapaa viettää auronkoista päivää, kuin aloittaa aamu kiireettömällä brunssilla Shek-O:n ihanassa Lu Lu's Cafessa ja ihailla sen jälkeen kallioisia merimaisemia rennosti rannalla makoillen.

Shek-O:n maisemiin voi tehdä tuttavuutta myös ylhäältäpäin Dragon's Back -vaelluksella. Dragon's Back on enimmäkseen tasaisella maalla kulkeva helppo vaellusreitti, jota voi kuitenkin suositella näyttävien maisemiensa ansiosta. Meillä matkaan kului parisen tuntia, vaikka halutessaan reittiä olisi voinut vielä jatkaa läheiselle Big Wave Bay -rannalle. Tämä oli ainut vaellus, jolle lähdettiin kahdestaan.









Pikalomaa kaupungin kiireestä kaipaavan kannattaa ehdottomasti hypätä lauttaan ja suunnata kohti postikorttimaisen kaunista Lamma-saarta. Vain 6000 ihmisen asuttama saari huokuu rauhaa ja perinteisen kalastajakylän tunnelmaa. Saarella asuu suhteellisen paljon myös länsimaalaisia, ja vierekkäin rakennetut perinteiset aasialaiset kalaravintolat ja autenttiset brittipubit loivat paikkaan persoonallista fiilistä. Saarelta löytyy niin rantoja kuin myös vuoristoisia vaellusreittejä. Me hellimme trekkailun kipeyttämiä reisiämme ja kävelimme kahden pääkylän väliä kulkevan rennon maisemareitin. Ainakin arki-iltapäivänä saarella oli niin hiljaista, että mekin huomaamattamme juttelimme kuiskaten. Hong Kongin saarelta Lammalle pääsee kahdesta eri satamasta, Aberdeenista ja Centralista. Meidän mielestä kannattaa ehdottomasti valita Aberdeenin satamasta lähtevä pienempi ja tunnelmallinen paatti, jonka avoimelta kannelta on helppo ihailla maisemia. Aberdeenin ja Lamman päässä oleva Sok Kwu Wanin satamat ovat jo itsessään kuvauksellisia ja tunnelmallisia paikkoja.



 


Luonnossa liikkumiseen haastetta Hong Kongissa tuovat epävakaiset säät ja ikävä kyllä myös toisinaan saasteinen ilma. Sääolosuhteet saattavat muuttua arvaamattomasti, ja meidänkin kymmenen päivän reissuun toukokuun alussa mahtui auringonpaahdetta, kaatosadetta, pilvisiä päiviä ja myös niin saasteisia päiviä että ulkona liikkumista kehotettiin välttämään. Säätiedotuksia sai todella kyttäillä, jos halusi kiivetä vuorenhuipulle katsemaan muutakin kuin maisemat peittäviä sadepilviä. Meiltäkin jäi tällä kertaa Lautau Peak- vaellus vain haaveeksi, koska tarpeeksi pilvetöntä päivää ei ollut tarjolla. Myös yllättäen suurkaupungin takapihalla vaelluspolulla saattaa törmätä käärmeisiin, villisikoihin ja villikoiriin. Hong Kong onnistui kyllä yllättämään meidät monilla mahdollisuuksillaan. Ensi kerralla lähdemme ehkä jopa telttailemaan.


Ei kommentteja:

Sisällön tarjoaa Blogger.