Taiwan - Kasvisravintoloita ja iltamarkkinoilla herkuttelua

elokuuta 13, 2017

Meille ennestään aika tuntematon Taiwan oli viime talven Aasian reissumme suurin yllättäjä; olemmekin tässä jo pitkin kevättä hehkuttaneet maan upeaa ja monipuolista luontoa, ihania ihmisiä ja eksoottisia suurkaupunkeja... Mutta parastahan Taiwanissa kuitenkin oli syöminen. Ruokakuvia tallentui muistikortille kuukauden aikana melko kiitettävästi, ja herkullisimpia otoksia voi kuolata tästä postauksesta.

Huippulöytö night marketista: grillattuja sieniä korianterilla, limellä ja chilillä

Kun puhutaan Taiwanilaisesta kulttuurista ja ruuasta, night marketit ovat ihan ehdoton juttu. Illan hämärtyessä aukeavilla toreilla on tarjolla syömisen ja juomisen lisäksi lisäksi vaatteita, mitä tahansa tavaraa, pelejä ja viihdettä... Me kuitenkin suuntasimme toreille lähinnä ruuan perässä. Ja sitähän riitti. Night Marketeilla tarjoiltava ruoka on pääosin pientä naposteltavaa ja maisteluannoksia, ja ruuhkaisilla toreilla istumapaikat ovat harvassa. Parasta olikin vain kulkea kojulta kojulle, ja nappailla maistiaisia sieltä täältä. Jokaisella paikkakunnalla ja jokaisella marketilla on omat erikoisuutensa, joita kannattaa tulla kokeilemaan pidemmänkin matkan päästä. Taiwanilaisten herkkujen lisäksi toreilta voi löytää pikkurahalla oikeastaan ihan mitä tahansa japanilaisista okonomiaki-pannareista italialaiseen risottoon. Emme suosittele reissua night marketiin kiireessä; valinnanvaikeus saa pään pyörälle, ja väentungoksessa on turha kuvitellakkaan kävelevänsä vain nopeasti torin poikki. Me emme tältä saarelta sellaista kolkkaa löytäneetkään, missä ei olisi ollut omaa night marketia. Alle kolmen miljoonan asukkaan Taipeissa kahden viikon jokaiselle illalle olisi tuntunut löytyvän omat markkinat. Meidän suosikiksi Taipeissa nousi kaupungin vanhin night market, Raohe, joka olikin keskittynyt pääosin ruokaan. Kaupungin suurin ja tunnetuin Shi Lin Night Market oli puolestaan vähän liiankin iso meidän makuun, ja päämäärättömään harhailuun sai varata runsaasti aikaa.

Markkinahumua Tainanissa


Taiwanista ei voi poistua maistamatta edes kerran stinky tofua! Navetalta haiseva fermentoitu tofuherkku ei maistu yhtään niin kummalliselta kuin miltä se haisee.


Kuuluisaa Pao Pao shaved ice-jätskiä, makuna tällä kertaa kidneypapu

Douhua eli tofuvanukas päätyi erityisesti Iran suosikkilistalle

Night market -kulttuuri kuvastaa hyvin taiwanilaisten pakkomielteisen intohimoista suhtautumista ruokaan. Vieraillessamme paikallisen ystävämme Heidin luona hän esitteli meille asuntonsa sijaan ruokakaappiensa sisällön. Kaupungeissa erilaisiin ravintoloihin ja ruoka- ja teekojuihin tuntui törmäävän joka kulmalla. Parhaat kojut tunnistaa pitkistä ja kiemurtelevista jonoistaan. Paikalliset ystävämme vaativat saada jonottaa puolestamme herkkuja, joita maistamatta ei olisi kannattanutkaan maasta poistua.

Bubble tea

Taiwanissa koukututtiin kunnolla soijamaitoihin! Kioskeissa valikoimat olivat ihan poskettoman laajat, ja ravintoloista ja toreilta sai tuorepuristettua soijamaitoa joko kylmänä tai kuumana. Soijamaito kahvin tai teen seassa oli täällä kuitenkin pelkkä länkkärijuttu, jonka pointtia paikalliset eivät ymmärrä

Tarjontaa riitti loistavasti myös kasvissyöjille. Suuremmissa kaupungeissa kasvis- ja vegaaniravintoloiden huikea määrä hämmästytti, ja pienemmiltäkin paikkakunnilta löytyi aina muutamia pelkästään kasvisruokaa tarjoavia paikkoja. Jonkin arvion mukaan jopa 13 prosenttia taiwanilaisista noudattaa kasvisruokavaliota vähintään osa-aikaisesti. Buddhalaisella kasvissyönnillä on maassa pitkät perinteet, mutta monet nykypäivän taiwanilaiset vaihtavat lihan kasviksiin joko terveyssyistä tai ihan vain kasvisruuan trendikkyyden vuoksi. Meitä ilahduttivat erityisesti joka kulman takana odottavat kasvisbuffetit, joissa annoksen sai koota mieleisekseen värikkäiden ja terveellisten vegeruokien valikoimasta. Hyvinä vegebuffetketjuina meillä jäivät mieleen ainakin Minder ja County Health, mutta myös myös vaatimattomamman näköiset kulmakuppilat olivat useimmiten ehdottomasti kokeilemisen arvoisia.

Buddhalainen vegeruokakoju

Näitä ihania pikku kasvispiiraita sai joka puolelta! Ruokajuomana buddhalaisesta kojusta napattu jännä iduilla höystetty kesäjuoma





Minder vegebuffet

Myös "tavallisesta" buffetista sai koottua ihan kivan vegeannoksen

County Health

Ainoana miinuksena todettakoon, ettei buddhalaiseen ruokavalioon kuulu mausteinen ruoka, ja ainakin valkosipuli pysyttelee kokonaan poissa lautaselta. Tulisempaa dinneriä kaipaavan kannattaa suunnata illanviettoon vaikkapa suosittuihin hot pot -ravintoloihin.



Ja jos tavallinen ruoka tavallisilta lautasilta syötynä kyllästyttää, aina voi nauttia illallisensa kyykkyvessan muotoisesta astiasta vessanpöntöllä istuen! Modern Toilet Restaurant, Taipei.



Ei kommentteja:

Sisällön tarjoaa Blogger.