Fiiliksiä Varaderosta + budjettireissaajan vinkit Kuubaan

helmikuuta 01, 2018

Kuuban Varadero on tunnettu sekä henkeäsalpaavan upeasta rantaviivastaan että massiivisista all inclusive -resorteistaan, ja lähdettiinkin ottamaan paikasta selvää vähän ristiriitaisin odotuksin. 

Ennen useiden kilometrien mittaista hotel zonea sijaitseva Varaderon kylä osoittautui yllättävänkin pieneksi ja rauhalliseksi, jopa hiljaiseksi paikaksi. Kourallinen ravintoloita, muutama kauppa, huoneita vuokralla siellä täällä. Tämäkö todellakin on se Kuuban suurin turistirysä? Vaikutti kovasti siltä, etteivät all inclusive -asiakkaat juurikaan liikkuneet suurilta resorttialueiltaan.

Parinkymmenen kilometrin pituisella rantaviivalla riitti tilaa kaikille. Meidän mielestä ranta oli kauneimmillaan juurikin kylän edustalla, luonnontilassa ja vapaana resorteista. Koko ranta oli kuitenkin julkista aluetta, ja resortit pitivät kivasti vähän etäisyyttä rantaviivasta.

Näyttävän pitkä, upean valkohiekkainen ranta turkoosine vesineen toi meille luontonsa puolesta mieleen Miami Beachin rannan. Eihän tässä tietysti kaukana Miamista oltukaan. Valitettavasti myös vallitseva säätila Vaderossa tuntui kovin tutulta: Kaksi vuotta sitten ei päästy nauttimaan rantakeleistä Miamissa, ja nytkin istuskeltiin rannalla enimmäkseen pitkähihaiset päällä. Pari päivää Varaderossa olivat aika uneliaan rentouttavat, koska rannan lisäksi täällä ei juuri muuta tekemistä ollut. Jos säät olisivat olleet paremmat, täällä olisi kyllä ollut rantalomalle puitteet kohdillaan. Varaderossa vietettiin myös Suvin kolmekymppisiä juomalla parit erinomaiset cocktailit.







Meidän mielestä reissua Kuubaan ei ollut kovin helppo suunnitella etukäteen, koska etenkin budjetti- ja reppureissutyylillä matkustamisesta tuntui olevan aika vähän tietoa saatavilla. Ladattiin hätäpäissämme lentokentällä vielä puhelimeen Kuuban Lonely Planet. Lentokoneessa sitten luettiin matkaoppaasta, että majoitukset suositellaan varaamaan etukäteen, bussimatkat kannattaisi varata jopa paria viikkoa ennen matkaa, ja että budjettireissaajalle sopiva rahamäärä olisi aika hurjan kuuloinen alle 65 euroa päivässä. Me oltiin varattu pelkästään pariksi ensimmäiseksi yöksi majoitus Havannasta. Tässä meidän vinkit Kuubaan, sekä vastauksia omiin kysymyksiimme.

- Kuubassa netti toimii vain tietyillä alueilla, mutta sen toimimiseen ei kannata ikinä liikoja luottaa. Jotkut nettisivut eivät toimi Kuubassa ollenkaan. Puhelimeen kannattaa ladata etukäteen offlinessa toimivia sovelluksia, esimerkiksi Maps.Me -karttasovellus osoittautui reissulla ihan huipuksi. Jos haluaa säästää rahaa, Lonely Planetin tai muun maksullisen matkaoppaan voi mainiosti korvata ilmaisella Triposo-sovelluksella.

- Meitä ei kaduttanut ollenkaan, ettei oltu varattu majoituksia etukäteen. Miellyttävä kotimajoitus (casa particular) löytyi joka paikasta tosi helposti, ihan vain kadulla kävelemällä.

- Jos tietää etukäteen mihin on menossa, Viazul- turistibussin varaaminen etukäteen on ihan järkevä idea. Ei kuitenkaan kannata panikoida matkojen varaamisesta. Me saatiin liput Havannasta Trinidadiin varaamatta etukäteen. Toisaalta kun Varaderossa mentiin varamaan lippuja Havannaan päivää etukäteen, aamulähtö oli loppuunmyyty, mutta päästiin vielä myöhempään lähtöön. Trinadista Varaderoon mentäessä meidän bussi oli hajonnut, mutta kimppataksi osoittautui suunnilleen samanhintaiseksi vaihtoehdoksi. Kimppataksien (taxi collectivo) yleistyminen on saattanut vaikuttaa siihen, etteivät turistibussit ole niin täyteenvarattuja kuin ne ovat mahdollisesti joskus olleet. Turistibussit ovat melko suolaisen hintaisia (kuuden tunnin matka noin 25 euroa), joten pienellä budjetilla matkustavan ei ehkä kannata kiertää ihan joka paikassa. Paikallisten pitkänmatkanbusseihin meillä ei ollut asiaa, mutta paikallisbussien kyytiin hypättiin Havannassa sekä matkalla Havannasta Guanaboon. Kertamaksu on huokeat 1 CUP eli kolmisen eurosenttiä.

- Meitä jännitti etukäteen Kuuban hintataso, mutta loppujen lopuksi selvittiin reissusta halvemmalla kuin odotettiin. Kuubassa rahaa paloi yhdeltä hengeltä noin 28 euroa päivässä, eli kahden viikon loman kokonaiskustannuksiksi tuli noin 400 euroa henkilöltä (ilman lentoja). Kotimajoituksen huoneesta maksettiin noin 15-35 euroa. Hintavertailulla olisi saattanut säästää muutaman kympin koko reissun ajalta, mutta me tyydyttiin ottamaan ensimmäinen paikka missä oli tilaa. Useasta majoituksesta sai tilattua erittäin runsaan aamiaisen noin kolmen euron hintaan. Havannassa ja Guanabossa syötiin aika paljon niinsanotuissa pesopaikoissa, jossa ateria (yleensä pitsa, voileipä tai riisiä pavuilla) maksoi muutamankymmentä eurosenttiä. Ravintolassa ateria juomineen maksoi irtosi noin viidellä eurolla. Hintaan vaikutti kyllä selvästi se, että ollaan kasvissyöjiä. Liha- ja kalaruokiin ei tietenkään sen kummemmin perehdytty, mutta vaikutti siltä,  että niistä olisi saanut pulittaa jopa  kaksin- tai kolminkertaisenkin hinnan kasvisateriaan verrattuna. Bisse maksaa saman verran kuin kokis, ja rommi on naurettavan halpaa. Budjettireissaajan kannattaa huomioida, ettei Kuuban hinnoissa tuntunut olevan aina hirveästi logiikkaa. Hinnat kannattaa tarkistaa aina etukäteen, ettei tule yllätyksiä. Esimerkisi rannalla tavallinen kookos maksoi enemmän kuin mojito. Havannassa taksikuski pyysi meiltä yöaikaan kolmen kilometrin matkasta kahdeksan euroa, kun taas Trinadista muutaman tunnin kimppataksi osoittautui lähes samanhintaiseksi kuin bussi.

- Kuubassa ruoka ei ollut ikinä pahaa, mutta ei toisaalta myöskään tuottanut suuria kulinaristisia elämyksiä. Suosittelemmekin keskittymään enemmän maan nestemäisiin herkkuihin, kuten vahvaan kahviin, tuorepuristettuihin mehuihin ja rommia säästelemättä valmistettuihin cocktaileihin.

- Kuubassa ei myydä hirveästi mitään (ainakaan kohtuuhintaan tai jonottamatta), ja omaa reissuaan voi helpottaa huomattavasti roudaamalla kaiken tarpeellisen mukaansa kotoa asti. Suomesta ostetut välipalapatukat maistuivat rannalla ja bussimatkoilla, kun ruokavaihtoehdot olivat vähissä.

-Tammikuussa säät olivat aika ailahtelevaiset. Välillä satoi, välillä oli muuten vaan tosi kylmä, ja toisinaan hikoiltiin helteessä. Alkuvuodesta Kuuba ei siis välttämättä tarjoa puitteita varmalle rantalomalle. Toisaalta maa tarjoaa niin paljon muutakin ihmeteltävää, ettei tänne kannattaisikaan tulla pelkästään aurinkotuoliin makaamaan. Tähän aikaan vuodesta Kuuban pohjoisrannikko oli myös ikävän täynnä vaarallisia meduusoja.





Loppukoontina voisi sanoa, että meidän Kuuban reissu oli tosi mielenkiintoinen ja onnistunut! Reittimme oli siis Havanna - Guanabo - Trinidad - Varadero - Havanna. Kuuba on ehdottomasti yksi uniikeimmista maista, joissa ollaan koskaan käyty, ja matkakohteena erittäin kiinnostava. Upeista rannoistaan huolimatta ei ehkä suositeltaisi Kuubaa varauksetta pelkästään aivot narikkaan -tyylisen rantaloman hakijalle, koska täällä joutuu aina vähän säätämään ja soveltamaan, eivätkä hinnat aina välttämättä vastaa laatua. Meidän tekstit on kirjoitettu omatoimisen budjettimatkaajan näkökulmasta, eikä yritetäkään ottaa kantaa mihinkään all inclusive -lomailuun. 

Kaiken kaikkiaan Kuuba näyttäytyi meille letkeän rentona Karibian saarena, jossa saattaa tosin joutua hikoilemaan jonossa jos toisessakin. Ja vaikka jopa juomavesikin olisi loppu, rommia löytyy aina.






Ei kommentteja:

Sisällön tarjoaa Blogger.