Bosnia ja Hertsegovina vakuutti ensikertalaisen Balkanilla

toukokuuta 19, 2019

Bosnia ja Hertsegovinan pääkaupunki Sarajevo oli meidän Balkanin reissun ensimmäinen kohde, jonne köröteltiin bussilla Italian Triestestä Kroatian Zagrebin kautta. 

Oltiin jo etukäteen katseltu epäuskoisena säätiedotuksia, jotka lupailivat koko viikoksi kaikkea muuta, kuin mitä nyt lomasäiltä toivoisi. Eläteltiinkin loppuun asti toivoa, ettei se nyt koko aikaa voisi sataa, mutta kyllä niihin ennustuksiin nähtävästi voi joskus luottaakin - meidän neljän yön vierailun aikana vettä tuli taivaan täydeltä, ja päivälämpötila tipahti alimmillaan neljän asteen tienoille. Sateettomina hetkinä tehtiin täsmäiskuja kaupungille, ja sadetta pidettiin muun muassa kaupungin monissa kahviloissa.



Huonosta säästä vielä keljumman teki se, että me molemmat oltiin aikalailla puolikuntoisina liikenteessä - vilustuttiin sateessa, ja Iraa vaivasi vielä Italiassa alkanut siitepölyallergia. Olosuhteet eivät olisi enää juurikaan huonommat voineet olla, mutta siitä huolimatta kaupunki onnistui lunastamaan paikkansa meidän sydämistä. Jotain Sarajevossa tosiaankin oli oltava! Ehkä se oli turkkilaistyylisen vanhankaupungin eksoottisuus, ehkä kaupungin monikulttuurinen tunnelma, helposti lähestyttävät ihmiset, tai kenties kaupungin lukemattomat sisäänsä kutsuvat viihtyisät kahvilat pehmeine sohvineen. Muutaman päivän aikana ehdittiin siemailla niin turkkilaista omenateetä, laadukasta italialaistyyppistä espressoa kuin myös näyttävistä astiosta tarjoiltavaa bosnialaista kahvia. Lähes kaikissa kahviloissa ja myös ruokaravintoloissa tupakka paloi estoitta, ja olisi varmaan sopeutumismielessä pitänyt itsekin heittää kahvin kaveriksi rööki huuleen. Tunnelmallisesta vanhastakaupungista voi jatkaa matkaa kävelykatua pitkin kaupungin uuteen osaan, josta pikkukaupungimaisuudestaan huolimatta löytyy muun muassa Balkanin korkeimpiin kuuluva pilvenpiirtäjä.





Sarajevossa lähes saman kadun varrella voi nähdä niin moskeijan kuin myös ortodoksi- ja katolisen kirkon kuin myös juutalaisen synagogan, mahtuipa sekaan vielä kasinokin. Meidän vierailun aikaan islam oli vahvimmin esillä, koska satuttiin paikalle ramadanin aikaan. Viimeisenä iltana käveltiin kaupungin ylle vanhalle linnotukselle (Yellow Bastian), josta ammutaan tykinlaukaus joka ilta auringon laskiessa paaston päättymisen merkiksi. Paikalla oli tv-kamerat ja iftar-illallista odottava juontajapari, yleisöä lähinnä nimeksi. Auringonlaskun jälkeen ravintolat täyttyivät hetkeksi, osa ääriään myöten.

Sarajevossa ei voi käydä tutustumatta kaupungin surulliseen lähihistoriaan. Kaupungilla kuljettiin Sarajevon piirityksessä kuolleiden lasten muistomerkin ohitse, eikä nimilista ollut lyhyt. Nimilistan perusteella merkittävä osa Bosnian sodassa kuolleista lapsista olisivat nyt meidän ikäisiä, jos olisivat sodasta selvinneet. Muistomerkille oli laskettu toistakymmentä tuoretta kukkakimppua. Matka Ramadan Festivaleille kulki sodassa kuolleille perustetun hautausmaan halki. Korkeammalle kukkuloille matkaa jatkettaessa ei kuulemma kannattaisi poiketa polulta, koska aluetta ei ole vieläkään täysin puhdistettu miinoista. Me vierailtiin myös Sarajevon piirityksestä ja Srebrenican joukkosurmasta kertovassa valokuvanäyttelyssä The Gallery 11/07/95, joka oli erittäin pysäyttävä kokemus.








Sarajevosta me otettiin parin tunnin bussi Mostarin kaupunkiin, ja matka oli pelkkää ilotulitusta silmille - vehreää vuoristomaisemaa, ja turkoosina kimmeltävää vettä. Aurinkokin suostui vihdoin näyttäyttämään, ja varmaan sinisenä loistava taivas oli osaltaan vaikuttamassa siihen, että Mostar jäi meidän mieliin varsin viehättävän näköisenä pikkukaupunkina. Sarajevon vanha kaupunki oli kuitenkin huomattavasti vähemmän turistisen oloinen kuin komean Unescon maailmanperintökohteeksi valitun Stari Most -sillan ympäristö Mostarissa. Toki sade varmasti vaikutti Sarajevossa kaupungilla vastaan tulleeseeseen ihmismäärään, niin turisteihin kuin paikallisiin.

Bosnia ja Hertzegovinasta ja etenkin Sarajevosta jäi erittäin positiiviset fiilikset. On varmasti pakko palata joskus katsomaan, miltä kaupunki näyttää parhaiden terassikelien aikaan, ja nyt jäi vielä kaupungin kovasti kehuttu yöelämäkin testaamatta.







Mostarista meidän reissu jatkui Montenegron rannikon eteläisimpään osaan Albanian rajan tuntumaan, Ulcinjin rantakaupunkiin. 

Esimerkkihintoja Sarajevossa:

  • keskitason hotellihuone vanhassa kaupungissa 15€/yö/huone
  • hotellin buffet-aamiainen 3€/hlö 
  • kahvi pöytiintarjoiltuna 1€ 
  • falafel pita 2€ 
  • bussilippu Mostariin 7€/hlö
  • 3km taksimatka "matkatavaralisällä" 5€/kyyti

2 kommenttia:

  1. Harmi, että oli noin huono mäihän sään kanssa! Mutta saittepahan nauttia Sarajevon kahviloista hyvällä omallatunnolla. :) Siinä kaupungissa on tosiaan jotain kiehtovaa. Mulle jäi kanssa tosi vaikuttunut fiilis sekä Sarajevosta että Mostarista, kun kävimme pari vuotta sitten. Myös yleisesti tykkäsin Bosnia-Hertsegovinasta tosi paljon. Mekin oltiin muuten juuri ramadanin aikaan tuolla ja jäi elävästi mieleen se paukahdus joka ilta. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Todellakin Sarajevo oli kiehtova ja mieleenpainuva. Säälle ei tosiaan mahda mitään. Mukava kuulla, että sinullakin jäi hyvät fiilikset Bosnia-Hertsegovista. Kiitos kommentistasi. :)

      Poista

Sisällön tarjoaa Blogger.