Marokko kuvina - Marrakech, Meknes, Volubilis & Fez

heinäkuuta 06, 2017

Marokon kaupungit olivat kiehtova sekoitus uutta ja vanhaa.

Heti helteiseen Marrakechiin saavuttuamme kävelimme yöjunan jäljiltä läpi kaupungin modernin keskustan. Ostoskeskuksia, uusia kerrostaloja ja leveitä autoteitä. Kaikki maalattu samanlaisin oranssinruskein sävyin. Kaikkialla oli väljää ja tilavaa, ja autot antoivat tietä jalankulkijalle.



Muurein ympäröity medina eli vanhakaupunki oli kuin kokonaan toinen maailma; Kapeita kujia, meluisia toreja, aaseja, hevosia, ihmisiä. Tänne keskittyi kaupungin elämä. Marrakech on yksi niistä paikoista, jotka todennäköisemmin kuuluvat joka turistin nähtävyyslistalle. Turistimarketit valtasivat suuren osan medinasta, mutta kauaksi ei tarvinnut eksyä löytääkseen myös jotain ihan muuta.







Medinan muurien ulkopuolelta löytyi upea 1920- ja 1930-lukujen taitteessa perustettu kasvitieteellinen puutarha, Jardin Majorelle. Tyylikkääseen puutarhaan on siroteltu sitä aikanaan kunnostaneen muotimoguli Yves Saint Laurentin tuhkat.



Marrakeshista matkamme jatkui kohti pohjoista ja huomattavasti vähemmän turistiseen Meknesin kaupunkiin. Vanhankaupungin upeissa muureissa riitti kuvattavaa.





Vietimme yhden aamupäivän läheisillä Volubilisin argeologisilla kaivauksilla. Hätkähdyttävän upeat 40-luvulta peräisin olevat rauniot nousivat näyttävästi peltojen ja perinteisen maalaismaiseman keskeltä. Jaoimme hiljaisen rauniokaupungin haikaraperheen kanssa, joka oli löytänyt näyttävän kodin antiikinaikaisen pylvään nokasta.







Viimeinen kaupunki ennen paluutamme lähtöruutuun, Tangeriin, oli Fez. Marokon kolmanneksi suurin kaupunki oli huomattamasti muita kaupunkeja vilkkaampi, ja toisinaan ihmismassat ahdistivat medinan kapeilla ja sokkeloisilla kujilla. Fezin suurempaa medinaa Fez Al Balia pidetään maailman suurimpana autottomana kaupunkialueena, mutta hämärillä kujilla sai väistellä moottoripyöriä henkensä edestä. Kiireinen Fez tiivisti kaikki aiemmat Marokon kokemuksemme yhteen intensiiviseen pakettiin; Kapeita kujia, vilkasta kaupankäyntiä, kaapuja, huiveja, upeita auringonlaskuja, kattoterasseja, joka suunnasta taivaisiin kohoavia moskeijoita, loputonta kuumuutta... Täällä Marokko oli jollain lailla upeimmillaan mutta myös uuvuttavimmillaan, intensiivisimmin läsnä ja kaikkensa antavana.


Kahden viikon Marokon reissumme tarjosi virikkeitä kaikille aisteille. Kauniin karut kaupungit olivat inspiroivia ja huikean valokuvauksellisia. Kuvapostausten jälkeen yritämme kyhätä kokoon myös informatiivisempaa postausta reppureissaamisesta Marokossa.

Ei kommentteja:

Sisällön tarjoaa Blogger.