Ensifiiliksiä Maltasta ja ulkomailla asumisesta

heinäkuuta 10, 2018

Meidän ensimmäiset kolme kuukautta Maltalla tulee pian täyteen. “Merkkipäivän” kunniaksi ajateltiin jakaa meidän ensifiiliksiä Maltasta, ja ylipäänsä ulkomailla asumisesta.

Sanottakoon nyt heti alkuun, että meille ulkomaille muuttaminen ei ole missään vaiheessa tarkoittanut mitenkään erityisesti vakiintumista tiettyyn paikkaan. Me ei olla oltu etsimässä itsellemme uutta kotimaata tai muutakaan sen vakituisempaa asuinpaikkaa. Meille ulkomailla asuminen on vain osa meidän elämäntavaksi muodostunutta reissua, joka jollain  tavalla alkoi jo vuonna 2012 reppureissusta Kaakkois-Aasiaan. Jos asian nyt oikein kliseisesti halua ilmaista, niin sanotaan vaikka että elämä on matka - ja asuminen Maltalla on vain pieni osa tätä meidän elämänmittaista matkantekoa. Ulkomaille muuttaminen ei ole tuntunut meistä mitenkään kauhean isolta asialta, eikä etenkään lopulliselta. Helsingissäkin me ollaan asuttu jo pari kesää valmiiksi kalustetussa asunnossa, eikä meillä ole tällä hetkellä muutamaa kassia ja pahvilaatikkoa enempää omaisuutta Suomessa - tai yhtään missään muuallakaan. Maltalle me päädyttiin mukanamme ainoastaan alle kahdeksan kilon painoiset käsimatkatavarat, joten ei maallinen omaisuus meitä täälläkään tule pidättelemään.

Tällä hetkellä tuntuu hyvältä olla paikallaan, mutta kyllä reissujalkaa silti jo vipattaa. Tasaisen arjen keskellä on ainakin enemmän aikaa miettiä, mihin sitä seuraavaksi haluaisikaan matkustaa. Koska meidän arki pyörii enimmäkseen töiden ja harrastusten ympärillä, Maltallakin riittää vielä paljon uutta nähtävää ja koettavaa vapaapäiviksi. 

Meille Malta on ollut todella mieluisa yllätys - Ehkä osittain myös siksi, että tietoa maasta hakiessamme keskityttiin erityisesti niihin huonoihin puoliin liian ruusuisen kuvan välttämiseksi. Malta on kaunis saari, ja miellyttävä paikka elää. Välimerellisen rento tyyli asioiden hoitamisessa tai skandinaavisen moderniuden puute ei ole meitä täällä häirinnyt. Matkatessa me ollaan totuttu sopeutumaan erilaisiin tilanteisiin, ja suhtautumaan useimmiten huumorilla siihen, kun asiat eivät mene toivotulla tavalla. Ehkä me vertailtaisiin Maltaa ja Suomea enemmän toisiinsa, jos oltaisiin tultu tänne suoraan Suomesta.Maltan plussat ja miinukset

Me koottiin neljä hyvää ja neljä huonoa puolta, joita meille tuli päällimmäiseksi mieleen Maltalla asumisesta. Tämä lista on koottu kolmen kuukauden ensivaikutelman perusteella - saa nähdä, mihin suuntaan meidän ajatukset lähtevät muuttumaan. Tällä hetkellä plussat painavat vaakakupissa selvästi enemmän kuin miinukset, eikä meillä ole miinuspuolista huolimatta juuri tarvetta valittaa mistään. 

Miinukset 

  • Julkinen liikenne on surkeaBussiaikatauluihin ei voi luottaa - välillä bussi helposti olla puoli tuntia myöhässä tai etuajassa, tai yksinkertaisesti jättää tulematta. Parina ensimmäisenä viikkona tulikin käytettyä vähän turhan ahkerasti paikallista Uberin tavoin toimivaa Taxify-appia, kun asuttiin vielä kauempana ja esimerkiksi työhaastatteluihin piti välillä lähteä nopealla varoitusajalla. Välillä bussit ovat niin täynnä, että sisään on turha yrittää tunkea. Busseja kulkee moneen paikkaan myös naurettavan harvoin, esimerkiksi kerran tunnissa. Täpötäysistä busseista voisi päätellä, ettei syynä ole ainakaan asiakkaiden puute. Lyhyisiin matkoihin kuluu välillä uskomattoman pitkiä aikoja bussilla. Kaikki meidän arjessa on kuitenkin kävelymatkan päässä, joten bussien kanssa joutuu taistelemaan ainoastaan silloin, kun haluaa tehdä jotain erikoista. Vapaapäivänä bussin odottelu harvoin tuntuukaan niin ärsyttävältä, kun ei ole esimerkiksi kiire töihin. 

  • Pienellä saarella tulee helposti ruuhkaista


Maltalaiset tykkäävät ajaa omalla autolla paikasta toiseen, ja pienen saaren kapeat kujat ja harvat maantiet täyttyvät helposti ruuhkista. Kävelykadut ovat enimmäkseen todella kapeita, ja kiireessä joutuu usein oikomaan hitaampien jalankulkijoiden ohi autotien kautta. Myös monet suosituimmat rannat ja esimerkiksi tapahtumat ovat monesti tosi ruuhkaisia. Toisaalta, myös sitä rauhaa ja hiljaisuutta on löytynyt yllättävän helposti, kunhan vain osaa ottaa suunnaksi oikean paikan.

  • Shoppailun vaikeus


Kuulostaa varmasti todella pikkumaiselta valittaa esimerkiksi vaatekauppojen huonoista aukioloajoista, etenkään kun shoppailu ei mitenkään ole kuulunut meidän viikottaisiin arkirutiineihin. Sen kerran kun jotain kuitenkin tarvitsee, ostosten tekeminen saattaa hyvinkin vaatia aikamoista etukäteissunnittelua ja luovuutta. Esimerkiksi suurin osa kaupoista sulkee ovensa arkisin kello seitsemään mennessä, ja Suvi on töissä joka arkipäivä kuuteen asti. Kirpputorille ollaan ehditty kolmen kuukauden aikana ainoastaan kerran, koska niihin me pystytään menemään yhdessä ainoastaan lauantaisin ennen kello yhtä. Kauppojen valikoimat eivät luonnollisestikaan ole erityisen suuret näin pienessä maassa. Hankalampaa on kuitenkin se, että kaupat ovat hajallaan eri puolella saarta. Sunnuntaisin suurin osa kaupoista on kiinni. Onneksi ruokakauppojen aukioloajat ovat vähän inhimillisempiä - eipä sitä arkena tarvitse muualla käydäkään. 

  • Maltan ruokakulttuuri ja ravintolat


Meidän mielestä monikaan maltalainen ravintola ei tarjoile mitään suuria kulinaristisia elämyksiä. Etenkin vegaani saattaa hyvinkin joutua tyytymään pelkkään tomaattipastaan. Ravintoloiden hinta-laatusuhde ei meidän mielestä aina ihan kohtaa. Jos me halutaan syödä jotakin hyvää, meidän valinta on yleensä jokin maan muutamista vegeystävällisistä terveysravintoloista tai jokin etninen ravintola. Vaikka ruokakaupat ovat yleensä pieniä, valikoimat ovat niissä ihan hyvät myös vegeruokavaliota noudattavan makuun. Joskus kannattaa ehkä kokeilla nestemäistä lounasta - alkoholi on Maltalla halpaa, ja maltalainen viini herkullista. Kivoja terasseja löytyy joka nurkalta. Plussat

  • Töitä on helppo saada 


Ira sai töitä kolmen päivän sisällä Maltalle saapumisesta, ja Suvi odotti tietoa työpaikasta päivän pidempään. Muutamat työhakemukset oltiin lähetetty jo rapakon takaa, mutta lopulta työpaikat irtosivat vasta paikan päältä haetuista paikoista. Työpaikkaa Maltalta voi hakea myös Suomesta käsin, ja tällöin valinta tehdään yleensä videohaastattelun perusteella. Yleensä firma maksaa uuden työntekijän lentolipun Suomesta Maltalle, ja toisinaan pakettiin saattaa kuulua myös ilmainen majoitus ensihätään. Työpaikkoja tuntuu riittävän - itse asiassa, Ira on jo vaihtamassa firmaa kiinnostavamman tarjouksen houkuttelemana. 

  • Meren läheisyys


Näin pienellä saarella turkoosina kimmeltävä meri ei ole ikinä kaukana. Meidän kotoa on noin vain muutaman minuutin kävelymatka palmujen ympäröimälle kilometrien pituiselle rantabulevardille. Mukavista auringonotto- ja uimapaikoista ei ole pulaa, ja jo kävelymatkan päästä kotoa riittää mistä valita. Hiekkarantojen perässä Maltalle ei kannata lähteä, mutta eipä niitä tunnelmallisella kalliolla istuessa oikein kaipaisikaan. Kalliolta on myös kivempi mennä uimaan, kun vesi on valmiiksi syvää.

  • Ilmasto


Etenkin nyt kesällä tuntuu, ettei ilmasto Maltalla voisi enää olla mitenkään miellyttävämpi. Arkea on mukava elää takuuvarmassa auringossa ja kolmenkymmenen asteen lämmössä, merituulen puhallellessa hennosti. Mitäpä tähän enempää tarvitsisi sanoa? Maltan kalsea talvi jännittää vähän etukäteen, mutta ainakin se on lyhyt. 

  • Malta on yllättävän monipuolinen paikka


Pikkuruisella saarella riittää yllättävän paljon nähtävää ja tehtävää. Maltalla riittää merta ja rantoja, mutta yhtälailla myös vaikkapa historiaa ja hienoa arkkitehtuuria. Vapaapäivää voi viettää rauhallisella vaelluspolulla upeaa luontoa ihaille, tai vaihtoehtoisesti tutustumalla maan vilkkaaseen yöelämään. Ainakin näin kesäaikaan Malta suorastaan kuhisee erilaisia festivaaleja ja tapahtumia. Tällä hetkellä on vaikea kuvitella, että me kyllästyttäisiin Maltaan ihan heti. Meidän ensimmäinen Maltalta käsin tehty reissu tulee näillä näkyminen olevan elokuussa Lontooseen. Suomeen voitaisiin mennä käymään vaikka jouluksi.  Suomea ei ole vielä ehtinyt tulla vuoden vaihteen jälkeen erityisen ikävä - etenkin kun ensimmäiset Suomen vieraatkin ovat jo käyneet kylässä. 


Ei kommentteja:

Sisällön tarjoaa Blogger.