Filippiinit - Parhaat rannat Cebulta

tammikuuta 31, 2019

Me vietettiin Filippiineillä parisen kuukautta helmi- ja maaliskuussa 2017, ja suurin aika siitä Cebulla sekä pääsaarta ympäröivillä pienemmillä saarilla. Vaikka meitä eivät Maltalla pakkaslukemat piinaakaan, trooppiseen rantaparatiisiin ajatuksissa palaaminen saa silti mielen haikailemaan kaukomaille. Tässä siis talvipäivien ratoksi meidän suosikkirannat Cebulla, olkaa hyvät!

Cebun saari kuuluu Visayasin alueeseen, ja alueen pääkaupunki on pääsaarella sijaitseva Cebu City. Cebun saarelta pääsee lautalla Boholin saarelle, ja lyhyen venematkan päästä Cebun saaren pohjoisrannikolta löytyy pienempiä saaria, kuten Bantayan ja Malapascua. 


Cebu


Moalboal


Cebun saarelta löytyvä pieni Moalboalin lomakylä on tunnettu upeista sukellusmahdollisuuksistaan, ja paikka onkin varmasti vedenalaisesta maailmasta kiinnostuneiden ykkösvalinta täällä päin. Tekemistä ja näkemistä riitti kuitenkin myös meille, jotka suosivat maisemien ihailua pinnalta käsin - Pelkästään lähialueiden luonnonkauniit rannat ovat hyvä syy pysähtyä muutamaksi päiväksi. 

Moalboalin oma Panagsaman ranta on todella pieni, mutta suoraan rannalta pääsee snorklaamaan koralliriutalle kristallinkirkkaisiin vesiin. Snorkkeleilla oli helppo bongailla vedestä erilaisia kaloja ja näyttäviä sähkönsinisiä meritähtiä. Ira oli onnekas törmätessään riutalla isoon merikilpikonnaan! 

Moalboal oli meidän makuun yllättävän leppoisa paikka niinkin suosituksi turistikohteeksi. Kylä on myös hyvä tukikohta, josta on helppo ottaa skootteri alle, ja lähteä kiertelemään vaikkapa viihtyisiä lähirantoja. Moalboalissa itsessään on tarjolla runsaasti majoitusvaihtoehtoja, ravintoloita ja muita palveluita. 


Lambug Beach & White Sand Beach

Näille pitkille ja valkohiekkaisille rannoille tehtiin skootterireissuja Moalboalista. Myös näillä rannoilla on tarjolla majoitusta, mutta hintalaatusuhde ei meidän kyselyiden mukaan ollut ihan Moalboalin tasoa - rantabungalowit ja -huoneet olivat varsin alkeellisia ja vaatimattomia, ja tasoonsa nähden kalliita. Suurin osa majoittujista vaikutti olevan filippiiniläisiä perheitä tai isoja kaveriporukoita, jotka saapuvat rannalle viettämään vapaita viikonloppuja tai muita lomia. Molemmilla rannoilla on muutamia ravintoloita. 

Arkipäivinä postikorttimaisen kauniit rannat pysyivät erittäin hiljaisina, kun taas viikonloppuna ne täyttyivät vapaapäivää viettävistä paikallisista. Molemmat ajat ovat omalla tavallaan näkemisen arvoisia, vaikka itse enemmän rauhaa ja hiljaisuutta arvostetaankin.



 Hidden Beach, Aloguinsan


Me vietettiin meidän Filippiinien reissun viimeiset rantapäivät Aloguinsanin luonnonkauniilla ja rauhallisilla rannoilla, ja se oli kieltämättä hyvä valinta. 

Cebun saarella sijaitseva Aloginsanin pikkukylä ei ole mikään turistirysä - arkipäivinä paikallisten viikonlopun viettäjien puuttuessa me päästiin nauttimaan rannoista lähes kahdestaan. Me napattiin Aloguinsanin keskustasta moottoripyörätaksi rannalle. 

Leirintäalue-tyylinen Hidden Beach Resort on Aloguinsanin Hidden Beachin ainut majapaikka. Telttapaikkojen lisäksi tarjolla oli muutama bungalowi, osa omalla ja osa jaetulla kylpyhuoneella. Meidän valitsema huone jaetulla kylpyhuoneella oli melko vaatimaton. Filippiiniläiset lomailevat paljon omilla rannoillaan, ja tämäkin paikka oli ihan selvästi tehty enemmänkin paikallisia kuin ulkomaalaisia turisteja varten.

Me saatiin tilattua isäntäperheeltä aamupalaa, mutta muuten lähimpään ruokapaikkaan oli matkaa useampi kilometri. Paikalliset näyttivät ottavan yleensä omat eväät mukaan, ja niinpä mekin käytiin shoppailemassa torilla ennen rannalle lähtöä.

Aloguinsanin Hidden Beach on nimensä mukaisesti suojaisa ja eristäytynyt, pieni palmujen reunustama paratiisiranta. Tarjolla ei ole muita aktiviteetteja kuin palmun alla loikoilu, ja meille se passasi paremmin kuin hyvin. Leirintäalueen ystävällinen henkilökunta kiipesi meille kookospähkinöitä puusta pyydettäessä - vaikuttivat siltä, ettei kukaan muu ollut ikinä keksinyt moista kysyä. 





Hermit's Cove, Aloguinsan

Tälle upealle rannalle me tehtiin päiväretki Hidden Beachilta. Ymmärtääksemme tällä rannalla itsessään ei ole majoitusta, ja ravintoloiden sijaan tarjolla oli piknik-katoksia. Rannalle oli  pieni pääsymaksu. Se oli todellakin sen arvoinen nähtävyys ja mukavan rauhallinen paikka rennon päivän viettämiseen. 





Bantayan Island

Santa Fe & Paradise Beach


Myös Bantayan Island on suosittu viikonloppukohde paikallisten keskuudessa, ja länsimaiset turistit jäävät täällä jälleen helposti vähemmistöksi. Me yövyttiin Santa Fen kylässä, jonka lähiranta oli todella kaunis paratiisiranta hiekkasärkkineen. 

Lisäksi vietettiin yksi päivä Paradise Beach -rannalla, joka kannattaa ehdottomasti käydä tsekkaamassa. Rannalle oli pieni pääsymaksu, jolla sai käyttöönsä aurinkokatoksen. Rannalla ei ollut ravintolaa. Bantayanilla me uskaltauduttiin vuokraamaan ensimmäistä kertaa elämässämme skootteri, ja hiljainen pikkusaari olikin sopiva paikka rauhalliseen kruisailuun. Maasto oli tasaista, liikenne rauhallista ja samanpuolinen kuin Suomessa. Kierrettiin saaren ympäri päivässä, ja mittariin kertyi yli 50 kilometriä. 










Bohol

Anda Beach

Boholin saarella meidän paratiisi löytyi kolmen tunnin bussimatkan päästä saaren pääkaupunkista Tagbilaranista. Lämminhenkinen ja pieni  Andan kylä on juuri sopivasti massaturismin ulottumattomissa, ja kaikki tarvittavat palvelut löytyvät parin minuutin kävelymatkan päästä toisistaan. Ja mikä parasta, vain muutaman askeleen päästä  omalta terassilta pääsee upottamaan jalkansa puuterinhienoon rantahiekkaan ja dippaamaan itseään turkoosina kimmeltavään mereen.

Anda on hyvä spotti paikallisempiin meininkeihin tutustumiseen, sillä ranta on suosittu vapaa-ajanviettopaikka boholilaisten keskuudessa. Etenkin viikonloppuisin piknik-katokset täyttyivät riehakkaista seurueista, ja karaoke raikasi. Parhaimmillaan (tai pahimmillaan) rannalla saattoi kuulla jopa kolme biisiä yhtäaikaa. Lauantaina päivän ensimmäiset laulut luikauteltiin jo seitsemän jälkeen aamulla. Silti jostain syystä luonnonkaunis ranta onnistui vilkkaimmillaankin säilyttämään rennon rauhallisen tunnelmansa.

Andassa ei ollut samanlaista pakettimatkahenkistä tunnelmaa kuin saaren toisessa päässä olevalla Panglaolla, jossa me vietettiin pari ensimmäistä yötä. Se saaattaa toki olla parempi vaihtoehto palveluita ja laadukkaampaa majoitusta haluavalle.







Vinkit Cebun rannoille


  • Cebu Cityyn on hyvät lentoyhteydet suoraan monesta Aasian kohteesta.
  • Cebussa oli hyvät bussiyhteydet. 
  •  Liikkuminen paikallisbusseilla oli edullista ja helppoa.
  • Etenkin viikonloppuisin majoituspaikan varaaminen etukäteen netistä voi olla hyvä idea, vaikka kuinka tykkäisi reissata fiilispohjalta.
  • Hintataso on edullinen. Cebu Cityssä 2 yötä todella siistissä **-tähden hotellissa maksoi 33€ yhteensä kahdelta hengeltä. Rantakohteissa sai huoneen 10€ ylöspäin/yö/huone. 
  • Englannin kielellä tuli hyvin toimeen, onhan Filippiinit USA:n entinen siirtomaa.
  •  Toukokuusta marraskuulle on sadekausi, ja silloin myös esiintyy eniten taifuuneja. Silloin matkustaessa kannattaa ottaa huomioon mahdolliset vaikeudet liikkua paikasta toiseen. Lisäksi kannattaa aina tarkistaa matkakohteen ajankohtainen turvallisuustiedote ja tehdä matkustusilmoitus. 

Filippiinit on iso maa, jossa on paljon upeita saaria ja rantoja. Ihan jo Cebullakin riittää, mistä valita. Rantaa valitessa voikin tulla jopa valinnan vaikeus. Toivottavasti tästä postauksesta saa edes jotakin inspiraatiota! Meille jäi Filippiineistä hyvä fiilis, ja halutaan vielä takuulla jonain päivänä palata tuohon rantaparatiisiin.



2 kommenttia:

  1. Tuli todellakin inspiraatiota! 😁 Suunnitelmissa on olla noissa maisemissa suht pian ja kaikki vinkit tulee tarpeeseen. Ihan mielettömän mahtavan näköisiä biitsejä 😍

    VastaaPoista
  2. Hyvä, että osui sitten hyvään ajoitukseen tämä postaus. Jos tykkää rannoista, niin voidaan kyllä suositella siinä tapauksessa Filippiinejä! Ihanaa, että pääsette pian Aasiaan reissaamaan.

    VastaaPoista

Sisällön tarjoaa Blogger.