Pride-turistina Espanjassa - Madrid World Pride 2017

heinäkuuta 25, 2017

Naisparina matkustaessa on välillä virkistävää vaihtelua piipahtaa eri maiden homokaupunginosissa tai -baareissa.  Mitenkään erityisen olennaisessa roolissa eri maiden LGBTQ-kulttuurin tutustuminen ei meille siltikään ole ollut, emmekä koe olevamme erityisesti gay-turisteja. Tänä keväänä Espanjassa eksyimme kuitenkin ensimmäistä kertaa ulkomailla pride -kulkueeseen jopa kahteen kertaan, Torremolinoksessa ja Madridissa. Helsinki Pridessa olemme tietenkin käyneet monta kertaa.

Madrid World Pride 2017

Helsinki Pride 2016

Meidän gay-matkailukokemuksemme juontavat juurensa vuoteen 2010, kun kävimme reilun viikon lomareissulla Barcelonassa.  Pienen paikkakunnan tytöt olivat ihmeissään saadessaan jostain käsiinsä kaupungin gay-kartan, ja erilaisia bileitä ja baareja löytyikin viikon jokaiselle illalle. Biletystahti on toki vuosien saatossa rauhoittunut, mutta hyviä bileitä etsiessä homobaarit ovat yleensä olleet varma valinta. Viime vuosien reissuista erityisen sateenkaariystävällisinä kohteina ovat jääneet mieleen ainakin Espanja, Lontoo, Amsterdam, Berliini, Australia, Uusi-Seelanti, Costa Rica sekä Aasiassa Thaimaa, Filippiinit ja Taiwan. Emme ole mitenkään vältelleet vähemmänkään sateenkaariystävällisiä maita, koska se sulkisi matkustuslistaltamme pois useita muuten mielenkiintoisia matkakohteita. Kaapissa on tehnyt mieli  pysytellä ainakin Intiassa, Sri Lankassa, Malediiveilla ja Marokossa.

Madrid World Pride

Vaikka paikallinen lainsäädäntö uhkaisi homoja jopa vankilalla tai ruoskaniskuilla, lakia ei välttämättä sovelleta turisteihin. Tuntuisi muutenkin aika erikoiselta surra sitä, ettemme voi suudella rannalla intohimoisesti auringonlaskua katsellen, samalla kun paikalliset seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen edustajat tulevat syrjityiksi ja joutuvat elämään kaksoiselämää tai jopa pelkäämään turvallisuutensa puolesta. Meillä on kuitenkin aina mahdollisuus palata turvalliseen ja tasa-arvoiseen kotimaahamme, tai ottaa äkkilähtö vaikkapa Intiasta sinne Bangkokin homokortteliin. Kaapissa pysyminen on harvemmin ollut ongelma, koska kahdestaan matkustavina naisina meitä pidetään automaattisesti sisaruksina tai kavereina. Monissa homovastaisissa maissa naisten välisisä suhteita ei oteta vakavissaan tai niitä ei pidetä edes mahdollisina. Naisparina matkustamisen haasteet ovat yleensä samoja kuin ylipäänsä ilman miesseuraa matkustavilla naisilla. Omasta turvallisuudesta on pidettävä tarkempaa huolta, välillä on keksittävä peitetarinoita olemattomista poikaystävistä ja huuteluun ja lääppimiseen on syytä varautua, olimme sitten pariskunta tai ystävykset. Uskoisimme naisparien kuitenkin selviävän monissa maissa vähemmällä selittelyllä tai piilottelulla kuin miesparien. Useissa Aasian maissa julkiset hellyydenosoitukset eivät kuulu kulttuuriin, joten käyttäydymme periaatteessa kuin kuka tahansa pariskunta. Monien kuukausien reissut tällaisiin maihin saattavat tuntua ennen pitkää tukahduttavilta, ja sellaisten päätteeksi onkin sitten ihanaa päästä vaikkapa Sydneyn rannoille pussailemaan. Honey Moon -kohteet tulisi tietenkin valittua aika eri perustein kuin muut matkakohteet, ja potentiaalisina häämatkakohteina meillä onkin ollut mielessä esimerkiksi Aruba tai Hawaiji.

Torremolinos Pride

Aurinkorannikon lomakylä Torremolinoksen pride-bileet osuivat olemaan juuri samaan aikaan, kun vietimme kaupunkilomaa Malagassa. Olihan se pakko käydä etkoilemassa, ennen kuin menisimme Madridiin  tsekkaamaan yhdet maailman suurimmista pride-bileistä. Suositussa turistirysässä viihtyvät myös homoturistit, ja homojen oma beach club löytyykin lomarannan keskeisimmältä pätkältä. Armottomaan biletykseen ja homobaarien mainostamiseen keskittynyt kulkue jatkobileineen oli viihdyttävä vaikkakin lähinnä miehille suunnattu tapahtuma.


Torremolinos Pride

Torremolinos Pride

Torremolinos Pride

Espanjan värikästä ja eläväistä pääkaupunki Madridia on tituleerattu yhdeksi Euroopan sateenkaariystävällisimmistä kaupungeista. Madridissa on koko Espanjan suurin sateenkaariyhteisö, ja joidenkin arvioiden mukaan kolmen miljoonan asukkaan kaupungissa majailisi jopa puoli miljoonaa LGBTQ-ihmistä. Pussailevia homopareja ja ikkunoissa liehuvia sateenkaarilippuja näkyi muuallakin kuin tyylikkäässä ja elegantissa Chuecan homokaupunginosassa. Lesboja löytää kuulemma eniten rennommalta, Helsingin Kalliota muistuttavalta Lavapiesin alueelta. Madridista löytyy ylipäänsä kivasti lesbokulttuuria ja pelkästään naisille suunnattuja baareja, mitä ei voi ottaa missään kaupungissa ihan itsestäänselvyytenä. Me emme eksyneet tämän kesän kahdella Madridin reissuillamme yökerhoon ollenkaan, joten siinäpä jo hyvä syy lähteä joskus uudestaan.

Kaupunkinäkymää Madridissa

Parque del Oeste, Madrid

Chueca, Madrid

Pride-sunnuntaina ihan kaikille ei riittänyt istumapaikkaa Chuecan terasseilta. Huippu meininki! 

Plaza de Cibeles valmiina juhlaviikkoon!

Madridissa järjestetään vuosittain parin miljoonan kävijän rajaa hipova Pride-viikko, joka lukeutuukin yhdeksi maailman suurimmista Pride-tapahtumista. Tämän vuoden kansainväliseen Madrid World Pride -tapahtumaan odotettiin jopa kolmea miljoonaa vierailijaa. Suunnilleen kuukautta etukäteen majapaikkaa etsiessämme kaikki inhimillisen hintaiset keskustan hotellit olivat jo täyteenvarattuja. Meillä kävi tuuri, kun löysimme vielä edullisen Air BnB -huoneen läheltä keskustaa.  Saavuimme Lissabonista Madridiin pride- viikonlopun viettoon perjantaiaamuna. Aamupäivällä kaupungilla oli vielä rauhallista, mutta tunnelma oli maagisen odottavainen. Tapahtumalavoja oli pystytetty ympäri kaupunkia, ja lähes kaikkien ravintoloiden ja kauppojen ikkunoita koristivat sateenkaariliput. Koko kaupunki oli selvästikin valmistautunut suureen fiestaan.

Madrid World Pride oli koko kaupungin alueelle levittäytynyt festivaali, ja ainakin viikonlopun aikana kaupunki täyttyi ilmaistapahtumista kuten ulkoilmakonserteista ja -bileistä. Meidän pride-viikonloppu alkoi perjantai-iltana huikealla Mr. Gay Pride Espana -kilpailuilla Solin aukiolla keskustassa. Lauantaina juhlaviikko huipentui valtavaan pride-kulkueeseen, johon osallistui vaatimattomasti parisen miljoonaa ihmistä. Kulkue starttasi viiden maissa, ja viimeiset marssijat ja bilerekat saapuivat perille vasta puoliltaöin. Paikallaoleva ihmismäärä oli aivan uskomaton, ja olikin ymmärrettävää, etteivät läheskään kaikki tapahtumaan osallistuneet mahtuneet marssimaan itse kulkueessa. Olikin hauskaa päästä seuraamaan kulkuetta sivusta, koska itse marssiessa ei ehdi hirveästi nähdä kulkuetta muuten. Väenpaljoudesta huolimatta tunnelma paraatialueella ei ollut ollekaan ahdistava, vaan tilaa riitti kaikille. Solin aukiota lukuunottamatta emme nähneet missään virallisia ruoka- tai juomakojuja. Yksityisihmiset myivät bisseä ja tinto de veranoa muovimukeista itse kyhätyissä myyntipisteissä. Homma tuntui toimivan hyvin, vaikka ihmettelimmekin, miksi ravintolayritykset jättivät tämän rahareiän hyödyntämättä. Parasta Madrid World Pridessä olivat värikäs, jättimäinen kulkue ja valtavat koko kaupunkiin levittäytyvät ulkoilmabileet. Baarit ja suuret jatkobileet olisivat palvelleet juhlijoita aamuun asti, mutta meille riittivät ulkona  kahteen tai kolmeen asti aamulla soittavat DJ;t.

Madrid World Pride


















Viikonloppu Madrid World Prideilla oli ihan loistava tapa päättää meidän tämän talven reissu. Maanantai-aamuna otimme parin tunnin yöunien jälkeen suunnaksi lentokentän ja hyppäsimme Helsinkiin vievään koneeseen. Viikonlopusta ja koko reissusta oli ihana toipua oman kesämökin laiturinnokassa.









8 kommenttia:

  1. Suosittelisin myös Yhdysvaltojen kohteita, kuten Palm Springsiä, vaikkakin maa on muuttunut Trumpin aikana karheammaksi. Minä tykkään käydä karheissa maissa, koska niissä on vahva olettamus, että satunnainen turakainen on normatiivinen, kun taas pehmoisissa maissa myös kusipääasenteen omaavat ihmiset omaavat homotutkan. Niinpä Suomessa on ollut ongelmia enemmän kuin Venäjällä. Nyttemmin tosin on niin, että karkeissa maissa myös tuodaan homoseksuaalisuutta esille, tietysti negatiivisesti, niin että paikallinen väestö oppii löytämään erilaisuutta katukuvasta. Kyllä minä silti pidän Venäjää erittäin turvallisena maana.
    En ole ollut Pride-turisti kaukomailla, enkä tykkää bilettää. Olen kuitenkin käynyt höbt-baareissa useissa maissa. Sekään ei ole sellaista, mikä minua juuri viehättäisi. Mä teen tän asian jotekin ihan väärin ja olen tiennyt sen jo monta vuotta.
    Minä olen kuitenkin eri mieltä siitä, että turakaisia koskisi omat norminsa, mutta ehkä ne karheissakin maissa lähettävät mielummin lentokoneella kotimatkalle kuin hirsipuuhun. Fasistit haluavat olla kaapissa oman fasisminsa suhteen, eikä tapetun homon irtileikattu pää ole kuumaa propaganda-ainesta muualla kuin daeshin riivamassa osassa Syyriaa.

    Minä koen olevani vapautunut ulkomailla, kun taas Suomessa minä olen aina jossain kaapissa. Minua ahdistavat määritelmät. Olisi tietysti kivaa, että olisi selkeä lesbo tai selkeästi hetero, mutta minä olen bi ja toisinaan a ja toisinan taas queer, siis divergent tai factionless. Se leffa ("Divergent - outolintu") antaakin minulle paljon.


    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kiinnostavasta kommentistasi! :) Samaa mieltä, että ulkomailla on helppoa olla vapautunut määritelmistä. Ei tarvitse laittaa itseään mihinkään lokeroon, jos ei halua. Yhdysvaltoihin olisi kiva kyllä mennä uudestaan (Floridassa ollaan käyty), etenkin tonne Californiaan ja myös Nyciin. Varmasti jenkeistä löytyy myös epäsuvaitsevaisempiakin spotteja mutta tosiaan kaikki erilaisetkin kohteet kiinnostavat. Venäjä onkin meille uusi ja se myös kiinnostaa matkakohteena!

      Poista
  2. Mahtava meininki välittyy kuvista! :) Ihana kuulla yleisestikin matkakohteiden sateenkaariystävällisyydestä. Toisaalta harmittaa, ettei naispareja oteta vakavasti, mutta samalla on helpottavaa miten simppeliä on pysyä "kaapissa" niin halutessaan. On totta, ettei turistina varmasti ole yhtä tukalassa tilanteessa kuin natiivit, ja lyhyen aikaa mekin jaksamme teeskennellä kaveruksia. (Tietyissä tilanteissa tätä joutuu tekemään Suomessakin, joten se on aika luonnollista.) Olisi kyllä mahtavaa joskus osallistua prideen ulkomailla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista! :) Meille tuo prideille osallistuminen oli aika extempore, vaikka ollaanki siitä haaveiltu jo jonkin aikaa. Toivottavasti tekin pääsette joskus prideturistiksi. :)

      Poista
  3. Näyttää loistaville bileille, huippua! Vähän tuli mieleen Floridan Key Westin Fantasy Fest, joka kannattaa muuten pistää korvan taakse. Myöskin Hollywoodissa Halloweenin aikaan oli aika loistavat bileet. Tosin siellä kaduilla juhli vaan "vain" puolimiljoona ihmistä ;)))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä! Key Westissä ollaan käyty vain päiväreissulla, joten jos joskus eksymme uusiksi, niin pitää päästä myös bileisiin!:)

      Poista
  4. Olipas mielenkiintoinen postaus. Australiassa Pride oli aina tosi iso tapahtuma, Melbournessakin, mutta erityisesti Sydney oli pääpaikka. Usein näki myös sateenkaaripareja yhdessä (taisivat kaikki kyllä olla naispareja, ehkä miehet joutuvat pitämään edelleen pienempää profiilia :/ ) ja huomattavasti rohkeammin kuin Suomessa. Kuvista välittyy todella hyvä tunnelma ja toivon, että joskus sattuisin itsekin Priden aikaan kaupunkiin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia kommentistasi! Australiassa Sydneyssä kävimme gay-klubilla, jossa oli kyllä hyvät bileet, joten voin vaan kuvitella millainen meininki on Australian Prideilla! :)

      Poista

Sisällön tarjoaa Blogger.