Intia, Palolem ja Kerala

lokakuuta 25, 2013


Etelä-Goan Palolemissa vietettiin 5 ihanan rentouttavaa rantalöhöilypäivää. Aurinko paisto joka päivä kun oltiin rannalla, usein iltaisin tuli sadekuuro. Luin jopa yhden kirjan biitsillä. Suomessa aika harvoin tulee luettua romaaneja, niin täällä hyvin aikaa keskittyä siihen. Tulee toivottavasti luettua montakin kirjaa reissun aikana. Luin kirjan nimeltä Elämäni nomadina, joka kertoo uranaisesta, joka myi kaiken, jätti Suomen oravanpyörän ja lähti maailmalle reissaamaan. Aika tiukkaa ja sivistävää tekstiä esimerkiksi irtolaisuuden historiasta ja löytöretkeilijöistä. Ei siis mikään hömppäromaani! Löhöilyn, syömisen ja lukemisen lisäksi myös juostiin pari hikistä aamulenkkiä paljain varpain rantahiekassa.

Palolemissa olimme off-sesongin loppupuolella, jolloin esim. kaikkia rantabungaloweja ei oltu rakennettu valmiiksi ja osa ravintoloista oli vielä kiinni. Rannalta lähtiessä maisema muistutti lähinnä rakennustyömaata. Ensimmäisenä päivänä ranta oli hiljainen, mutta lisää turisteja alkoi tulla päivä päivältä enemmän. Etenkin iltaisin ranta oli hyvin vilkas, kun länkkärituristien lisäksi paikalliset, intialaiset turistit, lehmät ja koirat tulivat hengailemaan ja katsomaan auringonlaskua. Palolem on melko rauhallinen rantakohde, esim. yöelämää ei ilmesesti ole. Voi olla, että sesonkina joulun aikoihin ranta on tosi ruuhkainen. Nyt oli juuri sopivasti porukkaa. 5 päivää kuitenkin riitti sillä kertaa biitsillä makoiluun. Biitsielämää päästää viettämään monta kuukautta myöhemmin joulu-maaliskuussa Kaakkois-Aasiassa, niin kiva tehdä ja nähdä jotain muutakin. Goan rannat ei ole mielestäni niin erityisen ihmeelliset, verrattuna esim. sellaisiin pienten saarien rantoihin, joita ympäröi koralliriutta, jolloin vesi on kristallinkirkasta ja hiekka ihanan samettista. Palolem oli meidän mielestä kaunein ranta Goan rannoista, verrattuna siis pohjois-Goan Anjunaan ja Aramboliin. Goalla yleisesti oli leppoisa tunnelma ja rento aloitus meidän pitkälle reppureissulle.

Suvin perassa aamulenkilla

Palolem biitsin vilinaa

Palolem Beach
Palolem Beach


Goalta matkustimme yöjunalla 16 tunnin matkan Keralan osavaltioon, Alleppeyn kaupunkiin. Alleppeyssä oli tarkoitus viipyä vain yksi yö, mutta olimme lopulta kaksi yötä, kun saimme tietää vasta venesatamassa, ettei julkista ferryä Kollamin suuntaan menisi sinä aamuna lainkaan. Viihdyimme kuitenkin hyvin Alleppeyssä, ja löysimme myös todella mukavat homestay-majoitukset 4-6 euron hintaan/huone. Eka yö majoituttiin jonkun naisen hulppean kodin yläkerrassa, ainoina asiakkaina. Siellä oli jopa ilmainen wifi, mutta ei jaksanu paljoa illalla edes surffailla netissä kun oltiin niin poikki pitkästä junamatkasta. Seuraavan yön majoitus oli Prince Homely stay, veljesten talo, jossa muutama ylimääräinen vierashuone. Oli todella siisti majoitus ja sielläkin oli wifi.

Meidan vaatimaton kartanomajoitus

Alleppeyssä kävimme toisena päivänä rannalla hengailemassa. Ei otettu bikineissä aurinkoa, koska paikallisethan eivät sellaista harrasta. Paikalliset uivat vaatteet päällä. Pojilla oli lyhyet lannevaatteet (dhoti) ja naiset kastoivat jalkoja kauniit sarit päällä. Pitkälle rannalle tuli alkuillasta todella paljon porukkaa, ehkä noin pari tuhatta henkeä. Kaupungissa oli joku isompi muslimien festivaali käynnissä. Käveltiin rannalle 2km taajaman läpi, missä näimme hulppeita lukaaleita. Kaupungin keskusta ei ollut viihtyisä, kaoottisessa liikenteessä ei ole kiva kävellä. Toisaalta varmaan aika harva pikkukaupunki täällä päin on erityisen viihtyisä.

Alleppey railway

Alleppey Beach, ennen vakiryntaysta

 
Backwaters Keralassa on suosittu turistinähtävyys. Turistit vuokraavat jokiristeilyä varten kokonaisen asuntolaivan. Meitä houseboat ei kiinnostanut ja se olisi ollut myös kalliimpi tapa kokea jokisuistot. Se olisi maksanut monta kymmentä euroa. Tietty hintaan kuuluu oma kokki ja iso privaatti asuntolaiva.
 
Alleppeyn satamasta hyppäsimme lauttaan, joka vei meidät viidessä tunnissa Amritapuriin, äiti Amman ashramiin. Kiertelimme aikamme luostarialuetta ympäröivää muuria, kunnes löysimme sisäänkäynnin ja pääsimme ilmoittautumaan vierailijoiksi. Saimme oman huoneen asuntolan yhdeksännestä kerroksesta. Sisustukseen kuului lähinnä patja lattialla. Käytävältä tosin avautuivat upeat maisemat alas metsään ja joelle.
Eräs ashramin pitkäaikaisista asukkaista esitteli meille luostarin aluetta. Alueella oli muun muassa asuinalueita, kauppoja, yliopistoja, ja erilaisia saleja ruokailua ja hengellisiä kokoontumisia varten. Myös uima-allas löytyi, mutta naisten uimavuoroa varten olisi pitänyt ostaa erillinen uimamekko! Kaiken keskellä oli suuri temppeli, ja sen vieressä talo, jossa Amma vietti lapsuusvuotensa. Amma itse oli parhaillaan Euroopan kiertueella, ja koko ashram tuntui elävän hiljaiseloa gurun poissaollessa.

Amritapuri, Amman ashramin kerrotalot ja tsunamin jalkeen rakennettu silta. Ashramin alueella valokuvaus kielletty.
 


Ashramissa noudatetaan tarkkaa päivärytmiä. Aamu aloitetaan 04.50 laulamalla hengellisiä lauluja temppelissä. Itsekin heräsimme kuuliaisesti klo 4.30. Sen jälkeen ohjelmassa on meditointia rannalla, aamupala, seva (epäitsekäs työ ashramin alueella), lounas, seva, meditaatio rannalla, ja illallinen klo 20. Osallistuimme ennen aamiaista elämämme ensimmäiselle joogatunnille, joka osoittautui koko vierailun kohokohdaksi. Temppelin katolla pidettävä tunti oli todella tunnelmallinen ja rentouttava, ja samalla myös tehokasta liikuntaa. Tässä imastossa kaikki jooga tuntuu hot joogalta! Syömään mentiin kellon soidessa. Ruoka tarjoiltiin suurista saliin kärrätyistä padoista. Jokainen huuhteli itse teräksisen lautasensa kylmällä vedellä ennen ja jälkeen ruokailun. Intialaiseen tapaan ruokailuvälineitä ei käytetty. Meidän yöpyminen ruokineen maksoi 3e/hlö/vrk.

Menimme ashram-vierailulle pelkästä uteliaisuudesta. Huomasimme molemmat aika nopeasti, että vuorokausi riittää meille oikein hyvin. Tunnelma aikatauluineen ja sääntöineen oli kuin seurakunnan leirillä, ja auktoriteettikammoista sellainen alkoi äkkiä ahdistaa. Alueen pitkäaikaisista, valkopukuisista asukkaista paistoi kuitenkin onnellisuus ja sisäinen rauha.

Lounaan syötyämme lähdimmekin jatkamaan vapaudestamme nauttimista, ja hyppäsimme läheiseltä rantatiellä olevalta pysäkiltä paikallisbussin kyytiin. Vaihdettiin jossain bussiasemalla pikaseen bussia, joka meni suoraan Kollamiin. Matka kesti pari tuntia. Kollamissa bussi pysäytti meidät lähelle matkatoimistoja, joista yhdestä meille tarjottiin majapaikkaa resortista ja buukkasimme myös samalla kanoottiajelun seuraavalle päivälle. Otimme rikshaw-kyydin Global Backwaters Resortille. Suvi onnistui tinkimään huoneen hinnan yli puoleen, hintaa jäi vain 6e/yö/huone. Oltiin ainoat asiakkaat hulppeassa talossa. Kiivettiin rinkkojemme kanssa ylimpään torniin, jossa oli nätti kattoterassi ja meidän moderni hotellihuone taulutelkkarin kera. Ikkunasta avautui upea jokimaisema.

Resortin työntekijä paljastui aivan herttaseksi jäbäksi. 27-vuotias hotellialan opiskelija oli innoissaan tavatessaan oiken samaa alaa opiskelevan, ja ymmärsi että meidän täytyi opiskelijoina pärjätä pienellä budjetilla. (Sanomme usein olevamme opiskelijoita, koska useimmat jostain syystä olettavat meidän olevan. Tapaamiemme intialaisten mielestä opiskelu tuntuu olevan hyväksytty syy matkustaa halvalla, eikä kukaan yritä edes ehdottaa meille kaikkein kalleimpia vaihtoehtoja.) Poika kävi lainaamassa naapurista meille sateenvarjon sateen uhkan vuoksi, kun halusimme lähteä illalliselle kävellen läheiseen kylään. Alkoi sataa kylläkin ja sähköt meni poikki kun olimme ravintolassa, mutta onneksi saimme syötyä fried ricemme. Illalla resortilla jäbä halusi opettaa meille hindiä ja oppia suomea. Opetussessio kesti varmaan tunnin verran ja jäbä oli niin innoissaan meidän seurasta. Aamulla hän kokkasi meille aamupalan kattoterassille ennen meidän lähtöä. Aamupalan jälkeen hän halusi ottaa meidän kanssa yhteiskuvia terassilla, ja kävimme läpi kaikki intialaiset kaverikuva-poseasennot. Asentoihin kuului muun muassa boxer style ja titanic-style (poitsu halusi vetää Katen roolin).Oli hyvin huvittavat kuvaussessarit Lupasimme lähetellä kuvia sähköpostilla.
kaverikuva


Aamulla lähdimme siis läheiselle Monroe-saarelle ihastelemaan suistoalueita. Saarelle oli tunnin matka riksalla, ja mukava kuskimme pysähteli vähän väliä esittelemään meille jos jonkinlaista tienposkessa kasvavaa kasvia. Perillä hyppäsimme kanoottiin, ja saimme parin tunnin yksityisajelun kapeita jokisuistoja pitkin. Ympärillä oli vihreää luontoa ja rauhallista kylämaisemaa. Matka oli ihanan rentouttava ja hiljainen. 27-vuotias meloja esitteli meille myös oman kotikylänsä, jossa valmistettiin yhtä jos toista asiaa kookospähkinästä. Poika oli vähän hämmentynyt siitä, ettei meidän kotimaassa kasva kookospalmuja, ja ettei meidän tarvitse mennä 18-vuotiaana naimisiin.

Meidan melojapoitsu
young coconut
Maisemaa kanootin kyydista

Kylalaiset kerasivat mutaa joen pohjasta
Löhöillään rannalla ja joogataan nyt yhteensä viikon verran Varkalassa, Keralassa, Etelä-Intian rannikolla. Tää on rento paikka, ei liikaa turisteja ainakaan näin sesongin alussa. Varkala beachin tunnusmerkki on kaunis ja karu cliff, jonka kävelykadulla sijaitsee suurin osa ravintoloista, matkatoimistoista, korukaupoista, resorteista ja joogasaleista. Tää ei ole mikään bilekohde, mutta ei sellasta nyt kaivattukaan. Täällä pari rantaa, toinen niistä on pyhä ranta ja toinen pieni perusbiitsi, jossa länkkärit voi ottaa aurinkoa ja uida biksut päällä.

Täällä on tosi kivan näköisiä majoituksia merinäköalalla. Meidänkin majoitukset on ollut tosi siistejä kivalla terassilla. Meillä oli pari yötä hotellihuoneen tasoinen iso huone isolla merinäköalaterassilla, jossa oli riippukeinu ja ripustettiin meidän riippumatto siihen viereen. Kämpässä oli myös netti. Sen hinta oli n.6e/yö/huone. Vaihdettiin parin yön jälkeen naapurikämppään, joka oli pienempi ja ei ollut privaattiterassia, mutta se oli puolet halvempi eli reilu 3e/yö/huone. Majoitus oli n. 100 m  hiekkarannalta. Eli tosi hyvä sijaintikin. Budjettimatkailua parhaimmillaan.
Terassilla hengailua, Varkala

Varkala, biitsilla

Varkala cliff

Varkala

Suvi ja koirakaverit


Ollaan kayty Varkalassa jo viidella jooga-tunnilla. Niillä on mukavan rauhallista, kun muita joogaajia on vain muutama. Meidän joogasalin aamujooga alkaa aina aamulla klo 8. Iltapäivisinkin on mahdollista mennä joogatunnille, saa nähdä tehdäänkö joku päivä tuplatreeni eli 3 h joogaa/päivä. On ihanaa antaa itselleen aikaa pelkästään syvien lihasten treenaamiselle, tasapainottelulle, liikkuvuus- ja hengitysharjotuksille. Huomaan kyllä, että kehonhuolto kotona on jäänyt välillä liian vähälle. 1,5h joogatunti maksaa n.3e.
Kotilaksyja rannalla

Olive Yoga School


Intiassa ruoka on ollut erittäin herkullista ja ihanan mausteista. Kasvisruokaa on erittäin runsaasti tarjolla. Riisiä, currya, naan-leipää ja hedelmiä on syöty monesti tässä viime viikkoina! Palak Paneer on yksi lemppareistani, eli kotijuustopaloja tulisessa pinaattikastikkeessa. Aamupalaksi turistipaikoissa syöty munakasta, paahtoleipää, lassishakea, hedelmiä ja puuroa. Kalaa tarkoitus syödä enemmän reissun aikana. Haluan myös syödä mahdollisimman terveellisesti ja monipuolisesti. Ettei esim liian usein söisi banaani-suklaa pannukakkua iltapalaksi. Ei haittaa kyl, jos vähä kertyy massaa lisää kroppaan, jota voi sitten treenaa lihakseksi myöhemmin. Haluaisin syödä sellaista ruokaa, että keho olisi energinen ja hyvinvoiva. Täällä Aasiassa syödään monta kertaa päivässä ravintoloissa.Tähän asti kaikki ruuat on ollut tosi maistuvia ja ruoka on tosi edullista. Hinta kahdelle kasviscurrylle, isolle riisilautaselle ja naan-leivälle 1l vesipullon kera pyörii siinä alle 3e.



Nam! Aamiaista banaaninlehdelta, Alleppey

Lounas ferrymatkan varrella

Ei kommentteja:

Sisällön tarjoaa Blogger.