Shanghai 144 tunnissa

toukokuuta 06, 2017
Vietimme tammikuussa viikon ystäviemme luona Guangzhoussa, ja se oli samalla myös ensimmäinen reissumme Kiinaan. Pikavisiitti maailman väkirikkaimpaan maahan herätti kipinän nähdä lisää, ja päätimmekin lentää Taiwanin reissumme päätteeksi Taipeista Shanghaihin. Shanghai on sopiva kohde extempore-reissuille, koska kaupungissa saa oleskella 144 tuntia eli kuusi vuorokautta hakematta viisumia. Viisumivapauden ehtojen täyttymiseksi matkailijan on saavuttava Shanghaihin jostakin toisesta maasta, ja taas poistuttava johonkin kolmanteen maahan. Me hyppäsimme Shanghain reissumme päätteeksi Hong Kongiin vievään yöjunaan. Hankimme Kiinan viisumit Guangzhoun matkaa varten jo Suomesta, mutta koska reissujen pitkäntähtäimen suunnittelu ei ole ikinä ollut oikein meidän juttu, emme hakeneet viisumia samalla vaivalla pidemmäksi aikaa.

Viiden yön mittainen kurkistus hurmaavaan Idän Pariisiin sisälsi niin vaeltelua huikeiden pilvenpiirtäjien keskellä kuin myös rentoja kävelylenkkejä vehreillä kävelykaduilla, jäätävien shoppailuvalukoimien tutkailua, loistavaa ruokaa, ja ihan vain kiinalaisen elämänmenon ihmettelemista. Tutustuimme myös kolmisen vuotta Shanghaissa asuneeseen Veikkoon, ja porukassa oli huippua katsastaa paikallista yöelämää.

Näkymät The Bundilta Pudongille



The Bund

The Bund

Ilta-aikaan näkymä Bundilta Pudongille oli ikimuistoinen!

Pudong

Pudong

Parin korttelin päästä The Bundista. Randomeissa paikoissa kuivuvat pyykit olivat Shanghain tunnusnäkymä!


Meidät yllätti Shanghain rentous ja viihtyisyys. 24 miljoonan asukkaan metropolissa ei ollut harvinaista nähdä kadulla enemmän polkupyöriä kuin autoja, eikä vihreitä hengähdyshetken tarjoavia puistoja tarvinut etsimällä etsiä. Shanghai oli osittain jopa yllättävänkin länsimaalainen. Trendikkään olutbaarin terassilla import-bisseä siemaillessa olisi saattanut hetkeksi unohtaa olevansa Kiinassa, ellei samalla olisi nähnyt vanhojen kiinalaispappojen ajelevan rennosti ohi jesarilla tuunatuilla sähkömopoillaan. Ilmanlaatu kaupungissa ei tuntunut kovin freesiltä, mutta ehkä paikallisten pyöräilyintoilu auttaa edes vähän saastemäärien hillitsemisessä.

Yli 400 vuotta vanha Yu Garden

Yu Garden

Yu Garden

Shanghain viihtyisin kaupungin osa, French Concession

French Concession

Vehreissä ja rauhallisissa puistoissa on varmasti mukava läiskiä korttia porukalla!

M50

Iltakävelyllä rantabulevardilla nähtiin paljon skeittareita.

Ira kävi testaamassa läheisen skeittiparkin. Maailman suurimman skeittiparkin tsekkaaminen jää ensikertaan...


C's

Mielettömät olutvalikoimat, Beer Lady

Kiinan internet-sensuuri tuo omat haasteensa matkailuun, ja ainakin meitä huoletti etukäteen google-ohjelmien toimimattomuus Kiinassa. Ira on meidän reissujen kartturi, ja on tottunut suunnistamaan paikkaan kuin paikkaan lähinnä Google Mapsin avulla. Google Mapsin korvaajana meillä toimivat paikallinen Baidu Maps, Maps.me ja toisinaan myös ihan perinteinen paperikartta. Metrokarttaa oli helppo tutkailla Explore Shanghai -sovelluksen avulla. Metrokartat ja -kuulutukset sekä kaikki tienviitat olivat kiinan lisäksi myös englanniksi. Voimme suositella jokaiselle Shanghain reissua suunnittelevalle myös kätevää Smart Shanghai -sovellusta, josta löytyy muun muassa kattava lista kaupungin tapahtumista ja ravintoloista kätevästi samasta paikasta. Suuremmissa kaupungeissa olemme yleensä tottuneet metsästämään kasvisravintoloita Happy Cow -sovelluksen avulla, mutta täällä Smart Shanghai ajoi onneksi saman asian. Harvemmissa ravintoloissa puhuttiin englantia, vaikka englanninkielinen ruokalista olikin saatavilla. Meillä on ollut jo Taiwanista asti puhelimessa Google Translatorista otettuja kuvankaappauksia ruokatilauksia helpottamaan. Shanghaissa kuitenkaan meidän "en syö lihaa" ja "olen kasvissyöjä" -viestimme eivät oikein menneet perille, ja tofun seasta saattoi kyllä löytää pieniä lihanpalasia. Tavallisissa kiinalaisissa ravintoloissa oli useimmiten runsaasti kasvisvaihtoehtoja tarjolla, mutta ikinä ei voinut olla tilatessaan täysin varma annoksen lihattomuudesta. Jos asia olisi vaivannut meitä enemmän, ei olisi kuitenkaan ollut mikään ongelma syödä jokaista ateriaansa kaupungin lukuisissa kasvisravintoloissa. Ilmeisesti kasvisruuan ajoittainen tilaamisen vaikeus johtui kulttuurieroista eikä niinkään kielimuurista. Kiinankielentaitoisen ystävämme Veikon kasvisruokatilaus ei mennyt tarjoilijan jakeluun yhtään sen enempää, vaikka hän toki osasikin valittaa asiasta ja korjata tilanteen.

Shanghaissa tuli syötyä yllättävän paljon länkkäriruokaa, koska tarjonta oli todella hyvää ja onhan tässä aasialaista ruokaa syöty jo monen kuukauden ajan. Mr. Pancake House

Vegaaniburgeri-ravintoloita tuntui löytyvän joka kulmalta. Happy Buddha

Superfood-salaattia, Element Fresh 

Myös kiinalainen ruoka oli todella herkullista. Ruoka oli tulista ja hyvin maustettua sekä öljyistä.

Tulipa kokeiltua myös shanghailaista riisiviiniä


19 tunnin junamatkalla Hong Kongiin ehti fiilistellä myös ravintolavaunun tunnelmaa.

Hektiset ja hengästyttävät 144 tuntia riittivät kyllä siihen, että meiltä jäi pieni pala sydämestä Shanghaihin. Kiinaan on ehdottomasti päästävä joskus uudestaan!

Ei kommentteja:

Sisällön tarjoaa Blogger.