Meidän kokemuksia sohvasurffauksesta - Vinkit ensikertalaiselle

syyskuuta 22, 2017
Me ollaan suunnittelemassa pientä syysreissua Pietariin Moskovassa asuvien ystäviemme kanssa. Me tutustuttiin viime syksynä tarjoamalla ennestään tuntemattomalle pariskunnalle yösijaa sohvasurffaus-sivuston kautta olohuoneemme lattialla Helsingissä. Sohvasurffaus on tuonut meidän reissuihin ja ylipäänsä elämään niin paljon hyvää, että ajateltiin tämän postauksen avulla kannustaa muitakin kokeilemaan.

Sohvasurffaus (couchsurfing.com)  on pyyteettömyyteen perustuva sivusto, jonka kautta voit saada yösijan ilmaiseksi tuntemattoman luota. Vastavuoroisesti voit itsekin majoittaa tuntemattomia omassa kodissasi. Kuka tahansa voi liittyä palveluun luomalla sivustolle oman profiilin. Yösijan tarvitseva voi lähettää yksityispyynnön kiinnostavalle majoittajalle, tai jättää yleisen ilmoituksen kaikkien kyseisessä paikassa asuvien sivuston jäsenien nähtäväksi.



Miksi sohvasurffaus?

Me kokeiltiin sohvasurffausta ensimmäistä kertaa säästääksemme rahaa vuoden 2014 Australian matkallamme. Jo ensimmäistä majoittajaa netistä selaillessamme tajusimme kuitenkin, ettei tätä voi tehdä pelkästään rahan takia; Olisi tuntunut kiusalliselta lähettää teennäisiä viestejä tuntemattomille ihmisille, joista emme olleet mitenkään kiinnostuneita, mutta keiden sohville halusimme nukkumaan säästääksemme rahaa. Päätimme siis pyytää majapaikkaa vain niiltä ihmisiltä, keiden kanssa ajateltiin, että meillä voisi synkata muutenkin.


Parasta sohvasurffauksessa onkin ollut uusiin ihmisiin tutustuminen. Hostelleissa on helppo tutustua muihin matkailijoihin, mutta sohvasurffatessa pääsee tutustumaan paikallisiin ihmisiin. Monien kanssa ollaan ystävystytty ja nähty uudelleenkin, mutta yhtä lailla kyläilyreissu voi olla kiva, vaikkei jälkikäteen pitäisikään yhteyttä. Paikallinen elämäntyyli aukeaa ihan eri lailla, kun pääsee asumaan paikalliselle asuinalueelle ja saa seurata paikallisten arkea lähietäisyydeltä. On myös aina yhtä kiehtovaa päästä kurkistamaan eri puolella maailmaa asuvien ihmisten koteihin.



Miten pääsen alkuun, ja löydän itselleni yösijan?
Omaan profiiliin kannattaa panostaa, koska aluksi se on ainut asia, jolla voit kertoa itsestäsi muille sivuston käyttäjille. Itsestään kannattaa kertoa kiinnostavasti ja positiiviseen sävyyn, mutta kuitenkin ehdottoman rehellisesti. Mieti, kerrotko profiilissasi tarpeeksi itsestäsi, jotta täysin tuntematon ihminen saa oikeanlaisen käsityksen sinusta? On toki jännittävää mennä asumaan vieraan ihmisen kotiin, mutta asiaa kannattaa ajatella myös majoittajan kannalta. Itse majoittajina skippaamme suoraan ne surffarit, jotka eivät ole jaksaneet vaivautua kertomaan itsestään profiilissaan.

Itse kirjoittamaasi profiilia kiinnostavampi ja hyödyllisempi asia ovat referenssit, eli muiden käyttäjien kirjoittamat arvostelut sinusta. Kun referenssejä on jo useampi, profiilin merkitys pienenee. Ainakin meidän mielestä referensseistä saa aidomman kuvan käyttäjästä. Referenssejä saa yhtä lailla muiden luona majoittumisesta kuin itsekin muiden majoittamisesta. Jotkut aloittavat sohvasurffaus-uransa majoittamalla muita saadakseen alkuun referensseja, jotka helpottavat sitten reissun päällä oman sohvapaikan saamista. Me kuitenkin aloitettiin sohvasurffaus majoittumalla muiden luona Singaporessa ja Australiassa, eikä alkuun pääseminen ollut hankalaa referenssien puuttumisesta huolimatta. Ollaan itsekin majoitettu referenssittömiä ensikertalaisia.

Voit selailla kohdekaupungissasi asuvien majoittajien profiileja reilustikin etukäteen, ja fiilistellä mieluisia tyyppejä. Alustavalla selauksella saat myös yleiskuvan siitä, onko matkakohteessasi sinulle sopivia majoittajia ja onko sohvasurffaus ylipäänsä varteenotettava vaihtoehto. Yksityistä majoituspyyntöä ei kuitenkaan kannata lähettää kuukausia etukäteen, vaikka olisitkin jo varma tulostasi. Itse emme ainakaan halua suunnitella menojamme tuntemattomien ihmisten matkasuunnitelmien mukaan, vaan majoitamme niitä tyyppejä joiden aikataulut menevät yhteen meidän kalenterimme kanssa.

 Yksityiseen viestiin kannattaa aina panostaa, koska majoittajat saavat kymmeniä pyyntöjä ja viestejä viikossa. Viestissä kannattaa esitellä itsensä lyhyesti ja tuoda ilmi, miksi haluaisit majoittua juuri hänen luonaan. Me kysytään yösijaa vain sellaisilta ihmisiltä, joiden kanssa kuviteltaisiin tulevamme hyvin toimeen ja joiden kanssa meillä on jotakin yhteistä. Samalla perusteella valitsemme myös ne, ketä haluamme majoittaa omassa kodissamme. Majoittajan profiilista saa usein myös kuvan siitä, miksi kyseinen tyyppi majoittaa muita; jotkut haluavat kehittää kielitaitoaan, ja toiset kaipaavat seuraa. Jotkut taas haluavat tarjota yösijan, mutta eivät halua tai ehdi hengailla. Sohvapaikan varmistaakseen pyyntöjä kannattaa lähettää mahdollisuuksien mukaan useammalle kuin vain yhdelle tyypille. Voit myös jättää yleisen ilmoituksen, jonka näkevät kaikki matkakohteessasi asuvat palvelun käyttäjät. Me ollaan saatu välillä yösija myös tätä kautta, jolloin siis majoittaja itse valitsee meidät muiden majapaikkaa hakevien joukosta.





Sohvapaikka varattuna – miten toimia?
Me ei pidetä itseämme minään supersosiaalisina tyyppeinä, mutta sohvasurffaamalla uusiin ihmisiin tutustuminen on osoittautunut yllättävän helpoksi. Kun menee suoraan tuntemattoman ihmisen kotiin asumaan, kaikenlaiset alkukankeudet ja -virallisuudet voi yleensä heittää narikkaan. Parhaimmillaan sohvasurffauspaikkaan saapuessa tuntuu siltä kuin saapuisi tapaamaan vanhoja tuttuja. Majoittamisesta ei ansaita rahaa eikä mainetta, joten yleensä ihmiset haluavat kutsua toisiaan kylään ihan vain auttaakseen tai tutustuakseen uusiin ihmisiin.

Me ollaan ehditty muutaman vuoden aikana majoittua aika erilaisissa paikoissa. Tokiossa nukuttiin nelikymppisen liikemiehen vaatehuoneessa, kun taas Uuden-Seelannin maanjäristyksen runtelemassa Christchurchissa saatiin omakotitalosta kokonaisen kerros käyttöömme. Taipeilainen perhe pisti viime talvena vielä paremmaksi, ja antoi meille käyttöönsä koko vanhan pieneksi käyneen asuntonsa. Asunto ei tietenkään ratkaise surffauspaikasta jäävää fiilistä. Yhdet talven mielenkiintoisimmista keskusteluista taidettiinkin käydä jokunen vuosi sitten yön pikkutunneilla kiotolaisen yksiön lattialla.

Profiilissa voi kertoa vain pienen osan itsestään, joten aika usein majoittajasta saa vähän erilaisen kuvan netin perusteella kuin mitä todellisuus on. Ei siis kannata luoda toisesta kauhean voimakkaita ennakkomielikuvia, vaan mennä avoimin mielin katsomaan, millainen ihminen oven takaa kurkistaa. Vasta paikan päällä selviää yleensä myös talon tavat ja se, miten majoittaja toivoo sinun käyttäytyvän. Toisille roskien oikea lajittelu saattaa olla maailman tärkein asia, kun taas toiset lähinnä toivovat vieraan olevan kuin kotonaan. Toiset antavat surffarille omat kotiavaimet käyttöön, kun taas toiset haluavat sinun lähtevän samalla oven avauksella, kun lähtevät itse aamulla töihin.


Sohvasurffauksen miinuspuolet
Totta kai sekä sohvasurffari että majoittaja ottavat aina riskin luottaessaan täysin vieraaseen ihmiseen. Periaatteessahan tyyppi voi olla ihan kuka tahansa. Päätös majoittamisesta ja majoittumisesta on aina henkilön omalla vastuulla. On ihan ookoo ja järkevääkin muuttaa mieltään, jos tyyppi tai tilanne vaikuttaa oudolta tai epämiellyttävältä. Useampi hyvä referenssi lisäävät toki henkilön luotettavuutta. Meille tuo vähän lisää turvallisuudentunnetta se, että mennään aina yhdessä. Niin pieneksi ei kannata matkakassaansa kutistaa, etteikö tilanteen vaatiessa olisi varaa mennä hotelliin. Meidän ensimmäinen sohvasurffauskokemuksemme ei mennyt ihan nappiin singaporelaisen majoittajamme hieman kaunistellessa totuutta itsestään etukäteen; Sosiaalinen party animal olikin todellisuudessa ujo tietokonenörtti, jonka kolme kämppistä paljastuivat hänen vanhemmikseen ja isoäidikseen. Meillä ei synkannut lainkaan, ja tilanteen muuttuessa entistä kiusallisemmaksi, päätimme paeta yhden yön jälkeen hostelliin.

Harvempi majoittaja selailee sohvasurffaussivustoa päivittäin, joten majoituspyyntöjä ei kannata lähettää ihan viime tippaan. Sohvasurffaaminen taipuukin usein harmittavan huonosti ex tempore- reissuihin tai viime hetken suunnitelmien muutoksiin. Esimerkiksi vuoden 2016 Floridan road tripillämme me ei osattu suunnitella reittiämme etukäteen, emmekä pystyneet laittamaan kenellekään majoituspyyntöä tarpeeksi ajoissa. Välillä olemme suunnitelleet muun reissumme sopimaan jonkin ennestään sovitun sohvasurffauspaikan ympärille.

Sohvasurffaus ei ole yhtä yleistä joka puolella maailmaa, joten tulevan matkakohteen sohvasurffausmahdollisuuksiin kannattaa perehtyä etukäteen. Esimerkiksi meidän vuoden 2016 Väli-Amerikan reissulla Costa Ricassa ja Nicaraguassa Airbnb oli selvästi käytetympi majoitusvaihtoehto. Hieman yllättäen myöskään Amsterdamista ei löytynyt keväällä 2015 ainuttakaan majoittajaa.

Toki jokainen tarvitsee välillä myös omaa tilaa, eikä aina jaksa olla sosiaalinen. Pariskuntana me tarvitaan myös kahdenkeskistä aikaa. Aina ei myöskään jaksa säätää tuntemattomien ihmisten kanssa, ja odotella päiväkausia vastauksia. Kun siltä tuntuu, kannattaa mennä hotelliin tai hankkia oma kämppä.


Miksi majoittaisin muita omassa kodissani?
Me aloitettiin muiden majoittaminen vasta joitakin vuosia sohvasurffauksen aloittamisen jälkeen. Majoittaminen ei siis ole välttämättömyys sille, että saisi itse yösijan reissun päältä.

Oman arjen keskellä muiden reissareiden majoittaminen toimii kuitenkin erinomaisena reissukuumeen lievittäjänä. Kun ei itse pääse reissuun, tuntuu mukavalta päästä edes pieneksi osaksi jonkun toisen unohtumatonta matkaa. Me tykätään tietenkin myös päästä juttelemaan kaikesta reissaamiseen liittyvästä, etenkin kun omista arkiympyröistä voi joskus olla vähän vaikea löytää saman henkistä seuraa. Usein sohvasurffareilta saa myös uutta inspiraatiota tulevaisuuden reissuihin, ja mahdollisesti jopa reissuseuraa!

Onko täällä muita sohvasurffauksesta innostuneita?



2 kommenttia:

  1. Kiitos! Olipa kattava ja mietitty juttu. Rohkaistuisinkohan kokeilemaan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi! :) kiva, jos postauksemme rohkaisee kokeilemaan! :) Sohvasurffaus ei todellakaan ole kaikkien juttu mutta miksei sitä voisi kokeilla edes kerran!

      Poista

Sisällön tarjoaa Blogger.