Talvehtimassa Kaakkois-Aasiassa 2023


Tämä on koostepostaus meidän talven 2023 reissusta Kaakkois-Aasiaan. Tämä matka katkaisi meidän neljän vuoden mittaiseksi venähtäneen lentotaukomme.  Edellisestä kaukomatkasta ehti puolestaan vierähtää viisi vuotta. 


Matkablogi on pitänyt hiljaiseloa meidän edellisen, kesällä 2019 tehdyn kiertomatkan jälkeen. Sen jälkeen meidän reissut ovat suuntautuneet kotimaan lähikohteisiin ja Lappiin. Mitä nyt pari kertaa poikkesimme Tallinnassa. Kuluneen neljän vuoden aikana meidän liikkeitämme on voinut seurata ainoastaan Instagramin puolelta (@iramelissa).


Tämän reissun tarkoituksena oli ottaa pidempi irtiotto Suomen talvisesta työarjesta ja vaihtaa se trooppiseen reissuarkeen, etäopiskeluun ja lomailuun. Kaipasimme enemmän aurinkoa, rentoa lomaa, helpoutta ja tuttuja maita kuin ennennäkemättömiä matkakohteita, nähtävyysähkyä tai suurta seikkailua. Mä tein viime vuonna tosi paljon töitä, jonka vuoksi kevyempi ajanjakso elämässä tuli tarpeeseen.


Reissun kesto

Matka alkoi 23.1.2023, ja Suomeen palasimme 20.4.2023. Reissupäiviä kertyi yhteensä 88, joista 62 vietimme Thaimaassa, 11 Kambodzassa ja 13 Vietnamissa. 


Reitti

Lensimme Bangkokiin ja takaisin Finnairin suorilla meno-paluulennoilla. Muun ajan kulkupeleinä toimivat juna, bussi, minivan, autolautta, pikavene, tuktuk ja taksi. 


Bangkok (yöjuna Surat Thaniin +minivan+autolautta)-> Koh Lanta (Minivan+speed boat) >Koh Yao Noi (pitkähäntävene)Koh Yao Yai (speedboat+minivan Surat Thaniin+yöjuna) >Bangkok (bussi+pieni laiva) >Koh Samet (pieni laiva+taksi) >Rayong (minivanit Kambozdan rajalle+tuktuk rajalta) >Koh Kong (minivan) Kampot (juna) >Phnom Penh (makuubussi) >Ho Ch Minh City (makuubussi) > Mui Ne (makuubussi) >Ho Chi Minh City (makuubussi) >Phnom Penh (minivan)> Koh Kong (tuktuk+minivan+taksi+autolautta) > Koh Chang (autolautta+bussi) > Bangkok


Matkaan lähtiessä meillä oli jonkinlainen ajatus alustavasta aikataulusta ja meitä kiinnostavista kohteista, vaikka varsinaisia suunnitelmia ei hirveästi ollut. Reissua aikatauluttivat lähinnä passissa olevat leimat ja viisumit. Saimme heti lentokentältä 45 päivän leiman Thaimaahan. Kambodzaan ostimme kuukauden viisumin rajalta, kun taas Vietnamissa saa matkustaa 15 päivää ilman viisumia. Kun palasimme Thaimaahan Vietnamin ja Kambozdan jälkeen, saimme poikkeussäännön ansiosta passiin vielä uuden 45 päivän leiman  Thaimaan puolelle. Aikaisempina vuosina on maateitse saapuessa saanut ainoastaan kahden viikon leiman. Kukaan ei myöskään vaatinut nähtäväksi rokotustodistuksia maiden rajoilla, eikä terveydentilaa testattu. 


Reissutahti

Matka eteni enimmäkseen rennosti ja kiireettömästi, vaikka pysähdyksiä kertyikin useita. Esimerkiksi chillailimme Thaimaan Koh Lantalla ja Koh Changilla melkein kolme viikkoa kummassakin. Kaksi kuukautta rentoilimme rantakohteissa, kun taas eri kaupungeissa viihdyimme yhteensä kuukauden päivät. 


Reissua aikatauluttivat jonkin verran mun ravitsemustieteiden perusopintojen etäopiskelu avoimessa yliopistossa. Nettiyhteyksien saatavuus ja laatu oli otettava huomioon. Opiskeluun tarvittava aika vaihteli, ja onneksi opintoihin mahtui myös tauko keskellä reissua.


Bangkokin Tichuca Rooftop barissa mocktaileilla.

Maisemat lounaalta Lanta Coral Beach Resort

Pasai Beach, Koh Yao Noi

Laem Haad Beach, Koh Yao Yai

Ao Nuanin rauhallinen rantapoukama, Koh Samet. 

Teuk Chhou Rapids, Kampot

Sunset cruise, Phnom Pehn

Pho Chay Nhu, Ho Chi Minh City. Muita mainitsemisen arvoisia kasvisravintoloita on: Du Du Xanh, Be An Vegetarian Cafe, Shamballa Vegetarian. Kun kirjoitat Google mapsiin vegetarian tai chay, niin kasvisravintoiden määrä kyllä yllättää todella positiivisesti

Mui Neen rantaviivaa. Mui Ne osoittautui tällä reissulla pettymykseksi ja lähdimmekin sieltä paria päivää suunniteltua pois. Instagramista löytyy tästä tarkempi postaus. Pineapple Mui Ne on rantabaarisuosituksemme.

Klong Prao Beach, Koh Chang Tämä kuva on Summer Supin edestä. Klong Praolla viihdyimme hyvin rennossa Pilot -rantaravintolassa. 


Budjetti

Mä laskisin tämän reissun vielä budjettimatkaksi, vaikka rahankäyttömme olikin rennompaa ja mukavuudenhaluisempaa kuin edellisillä Kaakkois-Aasian reissuilla. Monessa hotellissa meillä oli kiva uima-allas, oma terassi ja ilmastointi, mutta mukaan mahtui myös halvempia perushuoneita. 

Olimme varanneet kolmen kuukauden reissubudjetiksi 4500€/hlö sisältäen lennot, ja summassa pysyttiin. Reissu alkoi rahankäytön suhteen maltillisemmin, joten loppumatkasta elintasoa oli vara nostaa. 


Lennot maksoivat 830€/hlö. Muuten raha kului esimerkiksi matkavakuutukseen, majoituksiin, matkoihin maatapitkin, ravintolakuluihin, harratuskuluihin ja Kambodzan viisumeihin, mutta emme ole eritelleet rahankäyttöämme tarkemmin. Shoppailuun ei rahaa palanut, koska matkustimme pelkillä käsimatkatavaroilla (max 8kg/hlö). 


Reissun halvin huone maksoi 11€ yöltä  ja kallein huone 60€ yöltä. Varasimme majoitukset pääosin Bookingin kautta, ja ensimmäistä viikkoa lukuunottamatta vasta reissun päältä. Vain pari majoitusta löytyi paikan päältä kysymällä, mikä on aikamoinen muutos meidän Kaakkois-Aasian reissuihin kymmenen vuoden takaa.


Edullisinta tuntui olevan Vietnamissa, tai ainakin rahoille sai eniten vastinetta.


Reissun kohokohtia

Vaikea valita yhtä suosikkikohdetta tai kohokohtaa, mutta parhaat jutut olivat:


  • Thaimaan upeat rannat yleisesti: 

Koh Lanta: Coral Beach ja Long Beach

Koh Yao Yai: Laem Haad Beach

Koh Samet: Ao Nuan ja Haad Sai Kaew, 

Koh Chang: South Klong Prao Beach, White Sand Beach


  • Kiinnostavat suurkaupungit kaikissa kolmessa maassa: 
Bangkok, Ho Chi Minh City ja Phnom Penh 

Oli kiva käydä näissä kaikissa kohteissa uudelleen vuosien tauon jälkeen ja viettää niissä hieman kauemmin aikaa. Tosin olisin henkilökohtaisesti kaivannut kaupunkien väliin pidemmän ajan rauhallisessa rantakohteessa, koska suurkaupunkien vilkas liikenne  tuntui ajoittain aika hektiseltä.


  • Herkullinen ruoka ja juoma: Mango kaikissa muodoissa erityisesti, sticky rice mango, Green curry tofulla, Tom yam nuudelikeitto tofulla, tulinen Papaya salad, Phad thai, kaikki ihanat hedelmäshaket, kylmä kookos, Singha soodavesi limellä, Ho Chi Minhissä kaikki ihanat lukuisat kasvisravintolat yleisesti ja vietnamilaiset jääkahvit
  • Thainyrkkeilyn kokeilu ensimmäistä kertaa yksityisopettajan kanssa Koh Yao Noilla
  • Kävely pitkillä rannoilla paljain varpain on niin rentouttavaa
  • Lihaskuntotreenit Street Workout -ulkosaleilla (Lumphini-puisto Bangkokissa, Ho Chi Minh Cityn Central Parkissa, treenit hotellin saleilla ja Fit On Lanta mainitsemisen arvoinen toiminnallinen sali
  • Pyöräily Koh Yao Noin merenrantareitillä karstikalliomaisemia ihaillen
  • Skootterilla ajaminen Koh Yao Yailla oli mieleenpainuva kokemus, Koh Lantalla siitä jäi vähän huono fiilis pienen kolarin vuoksi alkureissusta, joten olen tyytyväinen, että uskalsin vielä ajaa sen jälkeen.
  • Pokeriturnaukset WPT Cambodiassa Phnom Penhin Naga-kasinolla ja Ho Chi Minh Cityssä pokeriviikko olivat jännittäviä kokemuksia, vaikka rahastusta ei lopulta tullutkaan. 
  • Useat hauskat bileet yöelämässä, vaikka kyseessä ei ollutkaan mikään erityinen biletysreissu. Tämä oli täysin alkoholiton reissu, ensimmäinen sellainen aikuisiälläni! Mieleen jäivät rantabileet Koh Lantan Ozonessa ja Pangea beach barissa ja Koh Sametin gay-baari Silver Sand, Koh Changin Himmel Bar White Sand, Ho Chi Minhin LGBT-baarit Frolic, Thi Bar Saigon ja Taboo Vietnam, kattoterassit Chill Sky Bar Ho Chi Minh Cityssä ja Bangkokissa Tichuca Rooftop bar ja The Speakeasy rooftop bar
  • Kahdenkeskinen kiireetön aika vaimon kanssa oli ihan parasta! Lisäksi oli huippua viettää aikaa kaverien ja tuttujen kanssa. Kiitos seurasta siis kaikki te, kenen kanssa saatiin hengailla!


Suomeen paluun fiiliksiä

Kotiinpaluu on tuntunut henkisesi hieman haastavammalta kuin mitä olin ajatellut, mutta siihen on saattunut vaikuttaa pari pettymystä liittyen henkilökohtaiseen elämääni. Toisaalta on ollut mukavan helppoa palata samaan työpaikkaan opintovapaani jälkeen, yhteiseen omistusasuntoomme ja tuttuihin harrastuksiin. Kontrasti reissuarkeen on kuitenkin iso, ja totuttelu vie aikaa. Onneksi kesä on pian tulossa, ja talvesta jäi paljon hyviä muistoja. 


Meillä ei ole vielä uusia reissusuunnitelmia, vaikka erilaisia haaveita onkin. Aika näyttää, mikä niistä on mahdollista totetuttaa. Mulla ei ole tulevaa kesää kohtaan erityisiä suorituspaineita, koska mennyt talvi oli niin upea kokemus. Näistä ihanista reissumuistoista riittää ammennettavaa vielä pitkään. 


Ira / Coconuts and Good Vibes 


1 kommentti:

  1. Kuulostaapa hienolta tavalta viettää talvi, ja ennen muuta upealta reissulta! Meillä ei olekaan noin pitkiä matkoja toistaiseksi ollut, monesti se vuoden pisin reissu on "vain" noin kuusi viikkoa. Joskus olisi mukava kokeilla myös tuollaista pidempääkin matkaa, fiilis sellaisessa on varmasti hyvin erilainen.

    Thaimaan rannoilla en ole ikinä lomaa viettänyt. Koh Yao Noi tai vaihtoehtoisesti Similansaaret voisivat olla hyviä vaihtoehtoja. Hienoja paikkoja varmasti molemmat.

    VastaaPoista

Sisällön tarjoaa Blogger.