Guangzhou, Kiina

helmikuuta 14, 2017

Hong Kongista oli vain kolmen tunnin bussimatka Guangzhoun kaupunkiin Manner-Kiinan puolelle. Rajanylitys sujui leppoisasti, ja olimme tietenkin hankkineet Kiinan viisumit etukäteen Helsingistä. Kiinan visiitti alkoi kuitenkin pakollisella rekisteröitymisellä paikallisella poliisiasemalla. Jos yövyt hotellissa, henkilökunta hoitaa rekisteröitymisen puolestasi. Me asuimme ystäviemme Jussin ja Aino-Marian sohvalla, ja heille kuulemma soittelevat poliisiasemalta meidän viisumien vanhetessa.

Maisemat Aino-Marian ja Jussin parvekkeelta, 20.kerroksen kämpästä!


Kalllista näköalaravintolaa ei kaivannut, kun omankin kämpän katolta oli tällaiset maisemat!


Olimme kaupungissa kiinalaisena uutenavuotena, ja olikin mukavaa, että Jussilla ja Aino-Marialla oli lomaa opiskeluista meidän viikon visiitimme ajan. Yllätyimme, kuinka hiljaista Guanghzoussa oli tähän aikaan vuodesta monien paikallisien lähtiessä tapaamaan sukulaisia kotiseuduilleen. Monet ravintolat olivat useita päiviä kiinni eikä kaupungilla ollut ruuhkia. Välillä tuli sellainen fiilis, että ollaanko tässä nyt oikeasti kiinalaisessa suurkaupungissa. Kaupunki yritti rajoittaa saasteiden määrää kieltämällä ilotulitukset, mutta järjesti aasialaistyylisen mahtipontisen laser-valoshown upeiden pilvenpiirtäjien ympäröimänä. Meidän uudenvuodenilta jatkui tästä vielä yhteen kaupungin lukuisista karaokeboxeista...

Canton Tower


Uudenvuoden hulinaa 





Karaokeboxi oli aivan mielettömän hauska tapa viettää iltaa porukalla! Meidän pakettiin kuului oman huoneen lisäksi 12 kaljaa ja herkkukori :D


Päivät kuluivat nopeasti eri kaupunginosia kiertäessä joko kävellen, busseilla, metroilla tai edullisilla takseilla. Monipuolinen kaupunki tarjosi kaikkea vehreistä puistoista uudenkarheisiin pilvenpiirtäjiin ja siirtomaa-aikojen eurooppalaistyylisestä arkkitehtuurista pään pyörälle saaviin ostoshelvetteihin. Koko kaupungin panoraama-näkymää pääsi ihailemaan läheiseltä Bayon-vuorelta. Usean tunnin reippailulla hauskinta oli katsella muita ihmisiä, sillä muutama sata kiinalaista oli myös päättänyt kiivetä näköalapaikalle mitä mielenkiintoisimmissa asukokonaisuuksissa. Huipulle olisi päässyt myös gondolihissillä. Upeita maisemia voi ihailla, missä muuallakaan kuin vuoren huipulle rakennetussa McDonaldsissa. Vinkiksi kaikille: Seuraa muita kiinalaisia äläkä poikkea polulta tai saatat löytää itsesi sotilastukikohdan pihalta pienimuotoisesta kuulustelusta...





Kauniisiin puistoihin kerääntyi paljon porukkaa uutenavuotena!

Äijillä oli pelit käynnissä!
Puistokaraokea!

Hyvää alkanutta kukon vuotta!








Iltakävelyllä lähipuistossa. Canton Fairin upeat valot värjäsivät taivaan.



Matkalla Bayon Mountainin huipulle!

Guangzhou skyline

Suvi ihailee paikallista nuorisomuotia...


 Rankan päivän päätteeksi piti tietenkin hurauttaa taksilla hierontaan. Viikon aikana tuli kokeiltua sekä jalka- että kokovartalohierontaa, jotka olivatkin yllättävän tuskaisia kokemuksia! Enpä olisi uskonut voivani rentoutua, saati sitten nukahtaa, niin kovakouraisessa käsittelyssä.

Jalkahieronnassa


Viikon tärkein aktiviteetti oli kuitenkin syöminen. Aamut alkoivat Jussin kokkaamilla ihanan kiireettömillä aamiaisilla, jonka jälkeen olikin aika miettiä mitä syötäisiin seuraavaksi. Me oltiin oltu tosi ennakkoluuloisia kiinalaista ruokaa kohtaan, ja kuviteltiin etukäteen että viikko Kiinassa olisi yhtä tuskaa kasvissyöjälle. On ihanaa todeta, että oltiin väärässä! Sekä Hong Kongissa että Guangzhoussa on yllättävän paljon kasvisravintoloita, kun vain vähän tiesi mistä etsiä. Monen lihankorvikkeen juuret löytyvät Kiinasta, ja täällä tulikin mässäiltyä muun muassa pekonilla ja katkaravuilla. Hong Kongin vegeravintoloiden listoilta löytyi jopa ah niin epäeettistä haineväkeittoa! Monista tavallisistakin ravintoloista sai vegeruokaa, kun vain osasi kiinaksi kysyä. Ainon ja Jussin kiinankielentaito helpotti kyllä montaa asiaa.

Tofua kahdella tapaa.

Kuuma soijamaito oli kiinassa in! Puistokahvilasta sai paikan päällä tuorepuristettua soijamaitoa.

Porukassa oli kiva maistella kaikenlaista

Erilaisia dumblingseja Hong Kongissa

Tofua ja mädätettyä kananmunaa

Vegaaniravintola Loving Hutin lounas, Hong Kong

Yksi meidän suosikkiravintola oli Hot Pot-ravintola, jossa vitriinistä itse valitut vartaat keitettiin pöydän keskellä kiehuvassa tulisessa liemessä. Keitosta noukittavat herkkupalat dipattiin vielä jokaisen asiakkaan itse tekemäänsä dippiin. Me dippailtiin pääosin tofua, sieniä ja kasviksia. Kokonaiset sian aivot ja muut vastaavat herkut jäivät tällä kertaa vitriiniin...

Katkarapu-currya kasvisravintolassa


Näitä herkkuja jäi Kiinasta ikävä!


Kurkkupastilleja! Kaikenlaista jännää ruokakaupoista löytyi. Ehkä kesyimmästä päästä olivat maistamamme kurkun makuiset perunalastut, jotka olivat tietenkin makeita eikä suolaisia.

Vaikka Guangzhou oli nyt normaalia hiljaisempi ja moni paikka oli suljettuna, saimme kaupungista silti paljon enemmän irti ihananien paikallisoppaidemme ansioista kuin mitä olisimme ikinä saaneet kahdestaan. Meille koko viikko oli yhtä lomaa reissaamisesta, koska Aino ja Jussi tunsivat kaupungin valmiiksi ja hoitivat käytännön juttuja meidän puolesta kiinaksi. Itse en varmaan olisi edes osannut suunnistaa ilman googlemapsiäni, joka ei Kiinan puolella toimi. Kokeilin myös viikon sometaukoa, koska ainakaan Facebook, Instagram tai google eivät toimi ilman erikseen hankittavaa laitonta hämäysohjelmaa. Sometauko teki kuitenkin todella hyvää ja tässä reissatessa alkaa muutenkin jo tottumaan siihen, ettei joka paikassa ole edes toimivaa nettiä. Ensimmäinen visiittimme Kiinaan oli erittäin mukava ja onnistunut. Ehkä saimme tästä inspiraatiota matkustaa tänne myös uudestaan. Täältä reissumme jatkui Honkkarin kautta Filippiineille. Vaikka sää Guangzhoussa ja Hong Kongissa olikin yllättävän lämmin, ajatus rantalomasta tuntuu hyvältä pitkästä aikaa!

Vikan illan kunniaksi mulle leikattiin kesätukka, kun hiukset olivat todellakin leikkausta ja värjäystä vailla. Nyt on helppo uusi alku uudelle tukalle.




Vikan illan bisset hienoissa maisemissa!







Ei kommentteja:

Sisällön tarjoaa Blogger.