#Reilut Blogit vol 3. Vaihtoehto pullovedelle

maaliskuuta 25, 2017
Tämä postaus on osa #ReilutBlogit vol. 3 -kampanjaa. Tarinoita maailmalta ja Matkakuume -blogien kirjoittajat ovat laittaneet kampanjan alulle ja tänä vuonna keskitytään merten tilanteeseen. Osallistumme kampanjaan ensimmäistä kertaa.

Me rakastamme merta. Rakastamme lenkkeilyä raikkaissa merimaisemissa, kauas avautuvia merinäköaloja korkeilta kallioilta, ja etenkin trooppisia rantoja. Pelkästään täydellisten rantojen perässä voisi matkustaa vaikka maailman toiselle puolelle. Mikä voisikaan pilata fiiliksen huojuvien palmujen keskellä meren kimmeltäessä turkoosina?


Filippiinien pikkusaaren rannoilla silmiin pistivät nousuveden mukanaan tuomat muovipullot ja rikkinäiset sandaalit. Balin surffiaalloilla muovipussit tarttuivat jalkoihin. Intiassa suurkaupungin ranta muistutti enemmän kaatopaikkaa kuin rentouttavaa lomailukohdetta. Jos jatkamme samaan malliin, meressä tulee pian olemaan enemmän muovijätettä kuin kaloja.


Usein on hankala arvioida  tarkkaan, kuinka paljon ostamamme tuote valmistaminen kuormittaa ympäristöä. Etenkin köyhemmissä maissa on myös vaikea sanoa, mihin tuote tai siitä jääneet roskat lopulta päätyvät käyttömme jälkeen. Olemme vähentäneet omaa kulutustamme sekä reissuissa että kotimaassa jättämällä turhat krääsät ostamatta ja suosimalla kirpputoreja. Olemme myös ostaneet meren muovijätteestä valmistettuja vaatteita.  Käytämme kestokasseja muovipussien sijaan. Ensimmäisillä pitkillä reissuillamme Thaimaassa havahduimme kuitenkin bungalowimme terassille kasaantuviin tyhjiin vesipulloihin. Ajan kuluessa vesipullojen ostaminen alkoi tuntua aina vain huonommalta ajatukselta. Vaikka vettä roudaisi kämpille viiden litran muovikanistereissa pikkupullojen sijaan, muoviroskaa kertyy viikkojen kuluessa järjettömiä määriä.

Viimeisen parin vuoden ajan reissuissamme on kulkenut aina mukana teräksiset juomapullot ja Steripen- vedenpuhdistin. UV-valolla toimiva vedenpuhdistin tappaa vedessä uiskenkelevat mikro-organismit sekä 99,99 % bakteereista ja 99,99 % viruksista.  Steripeniä on todella helppo ja kätevä käyttää. Miinuspuolena on, ettei se muuta puhdistetun veden makua. Monissa paikoissa myös pelkällä omalla juomapullolla pärjää; olemme täyttäneet vesipullojamme muun muassa hotelleissa, ravintoloissa ja esimerkiksi kadun varsilla ja asemilla olevista juomavesiautomaateista. Me molemmat juomme vettä noin kolme litraa päivässä. Jos ostaisimme kaiken veden 1,5 litran pulloissa, olisimme käyttäneet pelkästään kahden kuukauden Filippiinien reissullamme jo 224 vesipulloa.

Meidän rakkaat ja maailmaanähneet vesipullot!

Pienikokoinen vedenpuhdistin ei vie tilaa matkatavaroissa!

Tässäpä myös ekologisempi vaihtoehto pullovedelle!


Onko teillä kokemuksia erilaisista vedenpuhdistimista reissun päällä?


4 kommenttia:

  1. Olipa hyvä idea! Mä olen tuskaillut juuri saman asian kanssa; kotona en koskaan osta muovipulloja tai vettä muutenkaan, mutta matkalla niitä tulee haalittua, koska hanavesi ei ole vaihtoehto. En ole koskaan testannut noita vedenpuhdistajia, mutta tahtoisin kyllä - pitääpä tsekata tuo Steripen netistä!
    Kiitos oikein paljon, että lähditte mukaan tähän kampanjaan ja näinkin käytännönläheisellä aiheella, joka osuu jokaisen matkaajan kohdalle :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli kiva osallistua! Voidaan suositella kyllä SteriPeniä, ja mukavaa jos joku inspiroituu sellaisen hankkimaan. :)

      Poista
  2. Kuulostaapa hyvältä idealta! :o pitäisi ottaa itsekin testiin, varsinkin pidemmillä matkoilla varmasti tosi hyödyllinen.

    VastaaPoista

Sisällön tarjoaa Blogger.