Matka Maltalta Helsinkiin starttaa pian - Kahden kuukauden reittisuunnitelma

huhtikuuta 23, 2019
Ensi viikolla starttaa meidän pitkään odottamamme reissu Maltalta kohti Suomea. Tästä maa- ja vesiteitse toteutettavasta kiertomatkasta on tulossa suunnilleen parin kuukauden mittainen. 

Maltalla me ehdittiin asua reilun vuoden verran, ja tulevan reissun lopetuspisteenä on muuttaa ennalta määrittelemättömäksi ajaksi takaisin Helsinkiin. Elämä Maltalla olisi tarkoitus pakata niihin samoihin rinkkoihin, jotka selässä hypättiin Havannaan lähtevään koneeseen viime vuoden tammikuussa. Tähän muuttoon ei siis tarvita muuttoautoa eikä matkalaukkukasan raahaamista työntökärryillä ympäri lentokenttää - sen sijaan päänvaivaa on aiheuttanut tuleva matkareitti, johon ollaan pikkuhiljaa alettu saamaan jonkinlaista tolkkua. 



Mitkä asiat vaikuttavat reissusuunnitelmiin? 


Luonnollisesti meidän reissu alkaa Sisiliasta, jonne on Maltalta parin tunnin lauttamatka. Meille on alusta asti ollut itsestäänselvyys kierrellä hetken aikaa Italiassa, kun sinne nyt kerran mennään. Lisäksi meidän haaveena on ollut jo pidempään Balkanin alue, jossa olisi nyt viimeinkin tarkoitus päästä tänä keväänä ja kesänä reissaamaan. Alkureissun tavoin myös reissun loppupään kohteet perustuvat “järkisyihin”, eli siihen, mitä kautta päästään lopulliseen määränpäähämme Helsinkiin. 


Uusien kokemusten lisäksi meille on tärkeää ehtiä myös rentoutumaan ja nauttimaan loman tunteesta, jonka vuoksi ollaan karsittu alustavista suunnitelmista runsaalla kädellä meitä kiinnostavia kohteita. Kokemisen ja näkemisen lisäksi me halutaan ehtiä ihan vain oleskella ja ottaa rennosti, eikä istumalihasten koettelu bussin penkillä joka toinen päivä tunnu millään lailla mielekkäältä ajatukselta. Koska me turvaudutaan tien päällä oman auton sijaan julkisiin kulkuvälineisiin, myös sillä on merkitystä, mistä mihin on hyvät yhteydet. 

Koko kahden kuukauden reissua ei ole tarkoitus lyödä kokonaan lukkoon, vaan matkan varrelle saa - ja pitää - jäädä tilaa sen hetkisten fiiliksien toteuttamiselle ja extempore-ideoille. Jonkinlainen runko tuo kuitenkin selkeyttä, vaikka sitä voikin tianteen edetessä sorvailla suuntaan tai toiseen. Reissun alkupään juna- ja hotellivaraukset takaavat myös sen, ettei heti ensimmäisinä lomapäivinä tarvitse käyttää kaikkea aikaa suunnitteluun, vaan on nimenomaan aikaa siihen lomailuun.

Alustavasta suunnitelmasta jäi suosiolla pois monikin Balkanin maa - Albania, Pohjois-Makedonia, Serbia ja Kosovo. Koska me ollaan aiemmin hädin tuskin jaloillamme astuttu tuohon osaan Eurooppaa, kaikki maat siellä suunnilla kiinnostavat. Lopulta me päädyttiin valitsemaan vierailtavat maat lähinnä kartan ja kulkuyhteyksien perusteella. 

Ja reittisuunnitelma on.. 


Sisiliassa meillä olisi tarkoitus matkailla itärannikkoa pitkin, ja tsekata ainakin Syrakusan, Catanian ja Taorminan kaupungit. Vuosi sitten Maltalle päin matkustettaessa Sisiliasta ehti jäädä käteen lähinnä yhden yön puolijuoksua tehty pikavisiitti Cataniassa sekä Pozzallon lauttaterminaali. Nyt on aika ottaa vahinko takaisin. Sisiliasta me otetaan suunta kohti Amalfin rannikkoa, ja haaveena olisi myös pistäytyä Napolissa, johon ehdiin ihastua jo viime kevään visiitillä. Tällä kertaa haluttaisiin myös vierailla Pompeijissa, mihin ei viimeksi aika riittänyt. Napolista matka jatkuu kohti Venetsiaa, jossa vietetään yksi päivä ennen bussimatkaa Kroatian Zagrebin kautta Bosnia ja Hertsegovinan Sarajevoon. 

Tämän jälkeen meillä on tarkoituksena kierrellä enemmän tai vähemmän Bosnia ja Hertsegovinaa, Montenegroa, Kroatiaa ja Sloveniaa. 

Sloveniasta pistäydytään vielä takaisin Italian puolelle Dolomiittien vuoristoon. Tämän jälkeen yksi vaihtoehto olisi vielä poiketa laskemassa kauden viimeiset laskut kesärinteillä Itävallassa Hintertuxin jäätiköllä. Tehtiin mitä tehtiin, lopulta matka kohti Tallinnan ja Helsingin välistä lauttamatkaa kulkisi Tsekin, Puolan sekä Latvian kautta.


Tällä hetkellä meillä on varattuna pitkän matkan bussi- ja junayhteydet Maltalta Sarajevoon asti. Tämän jälkeen meillä on reilut pari viikkoa “löysää aikaa”, ennen kuin meillä on sovittuna viiden yön mittaiset treffit Suvin siskon kanssa Kroatiassa. Tämän jälkeen olisi vielä toiset etukäteen suuremmin suunnittelemattomat parisen  viikkoa, ennen kuin meidän pitäisi olla Dolomiiteilla. Ollaan varattu etukäteen viisi hotelliyötä kahdesta eri vuoristokylästä, Ortiseista ja Cortina D’Ampezzosta. Muutama päiväretkikohde alueilta olisi jo mielessä. 

Meillä ei ole tarkkaa päivämäärää, jolloin me aiotaan olla Helsingissä - muutama päivä sinne tai tänne. Matka Keski-Euroopasta Helsinkiin saa kestää reilun viikon verran. 

Tunnelmia reissun päältä voi seurata blogissa. Ja kaikki matkavinkit ovat enemmän kuin tervetulleita!





Ei kommentteja:

Sisällön tarjoaa Blogger.