Makarska ja Bol - Löytyvätkö Euroopan kauneimmat rannat Kroatiasta?

kesäkuuta 04, 2019

Me lähdettiin Kroatiaan puhtaasti rantaloman perässä. Sellaisia rantoja löydettiinkin, ettei meinattu silmiämme uskoa.

Meidän Kroatian reissu alkoi Dalmatian rannikolta Makarskasta, jonne matkustettiin bussilla Montenegron Tivatista. Makarskan kylästä oli enää reilun tunnin bussimatka Splitiin, josta jatkettiin yhden yön jälkeen 50 minuutin laivamatkan päähän Bracin saarelle. Viimeiset päivät Kroatiassa vietettiin Trogirin pikkukaupungissa aivan  Splitin lentokentän kupeessa. Bracin saaren Bolista kulkee katamaraani suoraan lentokentälle, josta on vain muutaman kilometrin matka Trogiriin. Splitistä Bracin saarelle mentiin isommalla autolautalla, jonka jälkeen meidän piti ottaa vielä jaettu taksi päästäksemme 36 kilometrin matkan satamasta Bolin kylään.

Alkukesän epävakaiset säät seurasivat meitä edelleen, mutta onneksi pariin viikkoon mahtui myös hellepäiviä. Vaikka sadekuuron yllätetettyä saatettiinkin vähän kirota ennen varsinaista kesäsesonkia reissuun lähtemistä, auringon paistaessa kirkkaalta taivaalta hykerreltiin tyytyväisinä saadessamme Dalmatian rannikon häkellyttävän upeat rannat lähes kokonaan itsellemme.

Makarskassa ihastuttiin erityisesti 12 kilometrin pituiseen Makarskan ja Brelan välillä kulkevaan rantabulevardiin, jonka päästä päähän talsiessa matkan varrelle mahtui muutamakin pieni kylä ja lukuisia turkoosivetisiä rantoja jokaiseen makuun. Käppyräisten mäntyjen reunustamat kivirannat näyttivät kivalla tavalla erilaisilta kuin mihin ollaan muualla totuttu. Toiseen suuntaan voi ottaa bussin. Reitti päättyi Punta Rata -rannalle, joka on valittu Forbesin listauksessa Euroopan kauneimmaksi ja yhdeksi maailman kymmenestä kauneimmasta rannasta - paikan päällä mielipiteeseen oli helppo yhtyä!
Bolin persoonallisen muotoinen Zlatni Rat -ranta ei kuitenkaan kalvennut Makarskan rannoille, ja turkoosin veden reunustama niemenkärki oli mieletön näky erityisesti ylhäältä käsin katseltuna. Vaellus Vidova Gora -näköalapisteelle ja takaisin kesti nelisen tuntia, ja oli ehdottomasti vaivan arvoinen. Myös Makarska tarjoaa erinomaiset vaellusmahdollisuudet  Biokovo-kansallispuiston näyttävän vuoriston kohotessa suoraan rantakaupungin taustalla. Biokovossa olisi ollut mahdollisuus pidemmillekin vaelluksille, mutta huonojen säiden vuoksi me tyydyttiin kiipeämään ainoastaan puoleen väliin Sveti Jure -huippua.

Makarska on perinteikäs pakettimatkakohde, mikä ei jäänyt huomaamatta - kylän rantakatu oli juuri sellainen kliseinen turistikatu ravintoloiden sisäänheittäjineen ja matkamuistomyymälöineen. Toukokuun lopulla tunnelma oli erittäin rauhallinen, mutta voi olla, että heinä-elokuun hälinässä meno olisi jo ärsyttänyt. Toistaalta, toistakymmentä kilometriä pitkällä rannikolla rantaviivasta tuskin tarvitsee tapella. Yöelämästä haikailevan puolestaan on turha vaivautua ennen kesäsesonkia. Bolin kylä sen sijaan oli  yllättävänkin pieni - muutama hassu ravintola, ja majoitustarjontaa vaikutti olevan aika kohtuullisesti tarjolla. Ranta näytti kuitenkin täyttyvän manteereelta saapuvista päiväretkeilijöistä.

Touko- kesäkuun vaihde sopii omaa rauhaa ja huokeampia hintoja arvostaville reissareille. Splitissä meidän seuraan liittyi Suvin sisko Aino, ja päätettiin panostaa yhdessä vähän enemmän meidän majoitukseen Bolissa. Kaksikerroksinen kahden makuuhuoneen tilava ja moderni villa kookkaalla merinäköalaterassilla kustansi 100 euroa yöltä, kun taas elokuussa hinnat näyttivät olevan kaksin- elleivät kolminkinkertaisia. Säät nyt nähtävästi voivat olla vähän mitä milloinkin, mutta toisaalta ainakin 24 asteen hellelukemissa jaksoi lähteä vielä vaelluksillekin.
Yhden päivän pikavisiitti kiireisessä mutta jotenkin persoonattoman oloisessa Splitissä jätti meidät kylmiksi ja tykästyttiinkin enemmän sympaattiseen Trogirin kaupunkiin. Kaupungeista ei tullut juuri kuvia napsittua, koska rajalliset hellepäivät oli kulutettava parhaalla mahdollisella tavalla, eli rannalla. Makarskan ja Bolin rannat olivat ehdottomasti tämän Kroatian reissun kohokohdat, ja kyllä mekin voitaisiin varmasti listata ne kauneudeltaan, jos ei nyt maailman, niin ainakin Euroopan kärkikymmenikköön.

Trogista matka jatkui Slovenian Ljubljanaan. 

Ei kommentteja:

Sisällön tarjoaa Blogger.