Varanasi

marraskuuta 10, 2013
Viivyimme Varanasissa, pyhan Ganges-joen varrella yhteensa kolme paivaa. Varanasi on yksi maailman vanhimmista kaupungeista ja se on hindujen pyhiinvaelluskaupunki. Saavuimme junalla torstai-iltana, ja loysimme guest housen joen varrelta. Soimme majoituksen kattoterassilla, ja painuimme pehkuihin, silla seuraavana aamuna kello olisi soimassa jo viiden jalkeen aamulla.

Aamulla menimme joen varrelle katsomaan auringonousua ja seurailemaan paikallisten aamutoimia. Kavelimme joenvarrella olevissa ghateissa, jossa valokuvattavaa riitti. Ihmiset peseytyivat, uivat, pesivat pyykkia, tekivat rituaaleja, nukkuivat ja hengailivat ghattien portailla. 


Ganges 6 AM
Auringonnousu

Auringonnousu
Murun kaa kattoterassilla aamiaisella


Aamupaivalla tormasimme Kalkutasta kotoisin olevaan 16-vuotiaaseen Royhin, joka oli sukuloimassa Varanasissa. Englannin ja matematiikan opiskelija halusi harjoitella kielitaitoaan. Kiertelimme hanen kanssaan jonkin aikaa, ja poika kutsui meidat setansa luokse teelle. Asunnon eteisessa oli 7 jattimaista lehmaa pitamassa huolen teemaidon tuoreudesta. Royn kanssa kavimme myos Kamasutra-temppelissa ja seuraamassa mm. ruumiiden polttoa. Varanasissa onkin nuotio tulilla kellon ympari, ja ruumiita poltetaan kolmisen sataa paivassa. Yhden ruumiin polttamiseen kuluu kolmisen tuntia. Naisten lantio ja miesten rintakeha heitetaan polttamisen jalkeen Gangesiin. Ihmiset tonkivat tuhkakasoja loytaakseen koruja, joita voi myyda torilla. Koyhien ja ei-hindujen ruumiit nakataan jokeen ilman polttamista. Polttoghatteja oli useita joen varrella, ja ruumista paasi tuijottamaan vaikka silmasta silmaan, jos olisi halunnut. Oli aluksi hurjaa nahda ruumiita nuotiossa eri palamisvaiheissa, mutta siihen totuttuamme osasimme ajatella sen olevan osa normaalia elaman kiertokulkua. Polttaminen vaikuttaa olevan kuitenkin luonnollinen tapa havittaa ruumiit. Myos paikalliset suhtautuivat asiaan arkipaivaisena asiana: ihmiset siemailivat teeta ja pojat pelailivat krikettia vain metrien paassa nuotioista. 

Aamutoimia ghateilla
Pikkukatujen vilinaa

iloista teen keittelya ruumiiden polttoa katsellessa

ghatit olivat taynna ransistyneita vanhoja rakennuksia


Kaupungin katuja kiertelemassamme huomasimme suuren ihmismassa valuvan kohti joenrantaa valtavat korit paansa paalla. Ihmiset valmistautuivat festivaaleihin, joissa juhlittiin aurinkoa. Juhlat keskittyivat auringonlaskun ja -nousun ymparille. Osa juhlijoista seisoi rantavedessa koko festivaalin ajan ja teki rituaaleja. Festivaali oli upean varikasta katseltavaa, silla ihmiset oli pukeutuneet parhaimpiinsa ja kynttiloita seka suitsukkeita paloi ympari monen kilometrin pituista aluetta. Tunnelmaa oli vaikea sanoin kuvailla. 
Jengi valuu festareille
Alkuillan festaritunnelmia


Naiset ja uhrilahjoja koreissa

Pojat kokkas festariruokaa, ei aavistustakaan mita se oli, mutta erittain hyvalta maistui!

Kynttilameri joen varressa

Aamulla fiilistelimme festarihumua soutuveneen kyydista ja naimme myos odotetun auringonnousun. Paivan valjettua joenranta hiljeni ja paljasti festareilta jaaneet roskavuoret. Ihmiset palasivat arkeen ja joen ranta tayttyi puhtaista pyykeista. Meidan paiva kului chaita siemailessa ghatin portailla ja kaupunkia ihmetellessa. Kaupunki oli tuttuun tapaan kaoottinen:  vanhuksella oli pari kobraa saviruukussa, kerjalaiset ja kaupustelijat seurailivat ja miljoonakaupungin kaduilla piti olla valppaana ettei jaa autojen, riksojen ja mopojen alle. Myos uiseita poliiseja nakyi isojen aseiden kanssa seisoskelemassa. Loysimme pitkan etsinnan jalkeen pankkiautomaatin, joka toimi ja jossa oli jopa tarpeeksi rahaa nostettavaksi. 

Aamun festaritunnelmia

Aurinko nousee ja tunnelma tiivistyy



Kavimme Varanasissa myos joogatunnilla. Pienesta ja iuntiimista joogasalista oli suora nakyma pyhalle Gangesille. Kahden tunnin joogatunti oli miellettyvan fyysinen, mutta samalla myos rentouttava ja tunnelmallinen. Vaikka ollaan vasta taysin aloittelijoita joogassa, meilla on ehtinyt olla jo kuusi eri joogaopettajaa. Kaikilla on myos hieman eri tyyli pitaa tunteja, ja kaikilla on omia variaatioita asennoista. Varanasin opettajan mukaan ihminen pystyy saatelemaan kehonsa lampotilaa hengittamalla. Toisessa sieraimessa on aurinko eli lampo ja toisessa kuu eli kylmyys, Nain Himalajalla asuvat sadhutkin parjaavat ilman vaatteita. Taytyypa pistaa korvan taakse tulevaaa Himalajan reissua varten ja silta varalta, etta ollaan seuraava talvi Suomessa. 

Tanaan matkustetaan yojunalla kohti Darjeelingia, lahelle Nepalin rajaa. 

Ei kommentteja:

Sisällön tarjoaa Blogger.