Myanmar: Yangon, Chaung tha beach & Bagan

joulukuuta 20, 2013
Lensimme Bangkokista Yangooniin, Myanmarin entiseen pääkaupunkiin, joka on myös samalla maan suurin kaupunki. Emme olleet varanneet etukäteen majoitusta ja olimmekin hieman huolissaan löytäisimmekö budjettiimme mahtuvaa majapaikkaa. Myanmarissa majoitusten hinnat ovat nousseet moninkertaisesti viime vuosien aikana, sillä niitä on melko vähän verrattuna jatkuvasti kasvaviin matkailijamääriin. Olimme tyytyväisiä löydettyämme siistin ja viihtyisän dormipaikan kahdelle Okinawa Guesthousesta 12 eurolla. Aamiainen sisältyy aina huoneen hintaan Myanmarissa. Nukuimme dormin eteisessä olevassa parisängyssä, joka oli oikeasti paljon viihtyisämpi kuin miltä se kuulostaa!

Päivät Yangonissa kuluivat leppoisasti viihtyisää ja eläväistä kaupunkia ihmetellessä. Paikka tuntui suurelta pikkukaupungilta, jossa nyt vain sattui asumaan 6 miljoonaa ihmistä. Keskustan vilkkaudesta huolimatta tunnelma oli leppoisa. Kaduilla näkyi enemmän hampaat syövyttävän betel-mällin myyjiä kuin ruokapaikkoja. Joka puolella kaupunkikuvan ylle nousivat auringossa kimaltavat kultaiset pagodat. Suuri osa ihmisistä asuu keskustan ulkopuolella maaseutumaisissa taajamissa, joita kävimme katselemassa kolmen tunnin lenkin tekevällä paikallisjunalla.

Juna-aseman vilinaa

Paikallisjunan kyydissa

Sule pagoda

Kaupungilla

Keskustasta puuttuivat kokonaan mopot, riksat ja polkupyörät. Autoistakin suurin osa oli takseja ja busseja. Hallitus on rajoittanut muiden kuin autojen liikkumista keskustan alueella. Hallitun näköinen liikenne näytti tässä ympäristössä erikoiselta, mutta teki tietysti kaupungilla kävelystä rennompaa. Yksi kohokohdista oli kävely kauniilla järven rannalla. Myanmarissa matkailijalle mikään ei ole ilmaista, ja järveä ympäröivään puistoonkin piti maksaa 1,5 euron ulkomaalaismaksu. Koko järveä ei raaskittu kiertää, sillä puolessa välissä puistoa vaadittiin jo uutta pääsylippua!

Kandawgyi Lake

Kelluva pagoda, Kandawgyi Lake

Keskustan liikennetta, mita kuvasta puuttuu?

Muutaman kaupunkipäivän jälkeen teki mieli päästä pitkästä aikaa rannalle, ja mikä olisikaan ollut parempi tapa juhlistaa seurustelumme 7. Vuosipäivää! Buukkasimme bussiliput ja majoituksen länsirannikolle, Chaung Tha Beachille. Emme olleet jaksaneet ottaa etukäteen selvää rannasta tai varaamastamme hotellista. Tärkeintä oli päästä makoilemaan rannalle ja uimaan mereen yli kuukauden tauon jälkeen.

Matka yöbussissa kesti reilut 6 tuntia. Bussi oli täynnä parikymppisiä yangonilaisia, jotka olivat lähdössä viikonlopun viettoon biitsille. Herttainen perinnehameeseen ja varvassandaaleihin pukeutunut bussi-isäntämme vetäisi paksun untuvatakin päälle heti alkumatkasta. Matkustajat vetivät pipoja päähän, ja hanskoja käteen. Selvisin yön naurettavan kovassa ilmastoinnissa, kun ystävällinen vierustoverini laittoi vilttinsä myös mun jalkojeni päälle. Ulkona oli ehkä 25 astetta lämmintä. Matkan viimeiset pari tuntia bussi mutkitteli kapeaa ja todella huonokuntoista tietä pitkin. Monet oksentelivat etukäteen jaettuihin muovipusseihin. Tuntui, että ollaan matkalla aika eristäytyneeseen paikkaan.

Bussi pysähtyi kolmen maissa yöllä, ja meidän piti jatkaa matkaa hotellille mopoilla. Pilkkopimeässä perille päästyämme yllätyimme, että hotellihuoneemme olikin oma bungalowi. Bunga oli sisältä todella siisti ja moderni, hienoimpia missä olemme olleet! Emme todellakaan uskoneet saavamme 22 eurolla sen veroista majoitusta. Aamun valjetessa pääsimme ihailemaan valtavalta terassiltamme avautuvaa vihreää, viidakkomaista maisemaa. Bungalta oli vain viiden minuutin kävelymatka rannalle, joka hämmästykseksemme oli täysin autio, valkohiekkainen palmujen ympäröimä paratiisi! Näimme kilometrien pituisella rannalla kahden päivän aikana vain kourallisen muita ihmisiä. Paikallisten turistien suosikkiaktiviteetti näytti olevan mopoilla kruisailu ympäri rantateitä, sekä vilkkaalla päärannalla pelailu ja vaatteet päällä uiminen. Meidät teki onnelliseksi pelkästään biitsillä makoilu autiolla rannalla.

Rannan ainoat aurinkotuolit, juuri meille!







Maisemat bungalowin terassilta


Bungalowin terassilla

Joka paiva vedettiin kookos-ahkyt rannalla 



Meidan kanttisravintola biitsilla

Kahden täydellisen rantapäivän jälkeen palasimme takaisin Yangooniin, josta hyppäsimme Baganiin vievään bussiin. Saavuttuamme perille ajauduimme etsimään edullista majoitusta kävelyn tai taksin sijaan hevosvankkurilla! Bussiasemalta saimme tämän erikoisen kyydin reilun euron hintaan. Vasta kolmannesta guesthousesta löysimme vapaan huoneen.

Hepan kyydissa oli mukavaa !

Bagan on Myanmarin suosituimpia turistikohteita, ja ympäri kaupunkia löytyykin yli 4000 buddhalaistemppeliä ihasteltavaksi. Vanhimmat rauniot ovat vajaa tuhat vuotta vanhoja. Vuokrasimme pyörät päiväksi ja poljimme noin 20 kilsan lenkin pysähdellen tutkimaan temppeleitä matkan varrella. Paras kokemus oli kun löysimme ihan aution temppelin, jonka katolle kiipesimme kahdestaan katselemaan hienoja maisemia ja omituisen suurta temppelimerta. Ihmeteltiin, miksi joku on halunnut rakentaa niin monta buddhatemppeliä yhteen kaupunkiin. Muutenkin Myanmarissa on tuntunut niin erikoiselta, kun kultaisia temppeleitä on joka puolella. Tietysti ne näyttää todella hienoilta päivisin auringon kimaltaessa kohti kultaa, ja öisin ne on lampuilla valaistu.

Suvi ja temppeli

Meidan mummopyorat

Bagan

Bagan

Bagan

Bagan

Maisemat aution temppelin katolta, Bagan

Jokaisen temppelin sisalla oli buddha-patsas, Bagan

Suvi pyorailee, Bagan

Meillä oli mukava ja leppoisa päivä kiertäessämme Baganin upeita temppeleitä. Siellä sai kiertää melkein kahdestaan ja yllätyimmekin, miten vähän näimme muita turisteja koko päivänä. Meitä vähemmän kiinnostaneilla päätemppeleillä oli useita matkamuistokojuja, muttei ketään ostajia. Kambodzan Angkor-temppelit, joissa kävimme pari vuotta sitten, olivat meistä näyttävämpiä. Paikka oli kuitenkin hirveän ruuhkainen turistirysä. Baganissa, kuten myös Intian Hampissa parasta eivät olleet yksittäiset temppelit, vaan niitä ympäröivä rauhaisa ja mystisen autio tunnelma. Oma mieleni on jo hieman turtunut temppeleihin, kun ollaan parin vuoden sisään nähty Angor-rauniot, Intian Hampin rauniot ja nyt Baganin temppelit.

Baganista matkustimme bussilla Kalawiin trekkausta varten. Siitä ja Myanmarin loppureissusta lisää sitten seuraavassa blogipostauksessa!

Ei kommentteja:

Sisällön tarjoaa Blogger.