Vaelluspolkuja ja valaiden bongailua Kalifornian rannikolla

toukokuuta 17, 2018

Meidän Kalifornian reissu alkoi visiitillä upeaan Joshua Treen kansallispuistoon. Sen jälkeen tarkoituksena oli jatkaa matkaa San Diegon ja Los Angelesin city-meininkeihin. Molemmissa kaupungeissa luonto oli kuitenkin yllättävän vahvasti läsnä, ja paikallinen ulkoilmakulttuuri tekikin meihin vaikutuksen.

Arizonassa ajeltiin pitkiä matkoja aavikoilla, ja tienvarsia koristivat usein pelkät ankeat pikaruokalat. Oli tietenkin mielenkiintoista päästä kurkkaamaan tällaista telkkarin ylipaino-dokkareista tuttua Jenkkilää, mutta kyllä Kalifornian rannikko vain tuntui heti ihan siltä meidän jutulta. Kalifornian ulkoilma- ja terveyskulttuuria ei voinut olla huomaamatta ajaessaan rannalle mehubaarien ja luomuravintoloiden reunustamaa bulevardia pitkin. Meistä oli kiva huomata ihmisten viettävän aikaa rannoilla, vaikka bikinikelit eivät vielä olleetkaan varsinaisesti alkaneet. Rohkeimmat uskaltautuivat jo uimaan, ja merestä pystyi bongailemaan myös surffareita. Viikon aikana tuli myös talsittua useammallakin vaelluspolulla.



San Diego ei kuulunut aluksi meidän reissusuunnitelmiin, mutta onneksi saatiin kuitenkin lopulta nipistettyä pari päivää tällä Meksikon ja Yhdysvaltojen rajakaupungille. Vaikka San Diego on varsin kohtuullisen kokoinen kaupunki vaikkapa Los Angelesiin verrattuna, rantaviivaa kaupungin rajojen sisältä löytyy kuitenkin noin 70 mailin edestä. Mieleenpainuvinta oli nähdä La Jollan rannikon kymmenet hylkeet ja merileijonat rannalla lekottelemassa. Näitä hurmaavia otuksia voi bongailla La Jollassa ympäri vuoden.





Los Angelesissa käytiin pariinkiin kertaan lenkkeilemässä Hollywood-kyltin lähimaastossa. Runyon Canyon Park -puiston lenkkipolut tarjosivat raikkaan lenkkiympäristön “luonnon keskellä”, tarjoten kuitenkin samalla ikimuistoiset näkymät alas kaupunkiin. Meidän lähtö venähti aika myöhäiseksi, mutta pienehkössä puistossa helposti kiertää mukavan lenkin vielä tuntiakin ennen auringonlaskua.



Keskellä Los Angelesin kaupunkia sijaitseva Griffith park puolestaan on yksi koko Pohjois-Amerikan suurimpia urbaaneja puistoja. Griffith Parkissa on mahdollisuus törmätä jopa peuroihin ja kojootteihin. Puisto tarjoaakin lukuisia erilaisia ja eritasoisia vaelluspolkuja. Kuuluisin vaellus lienee ikonisen Hollywood-kyltin taakse päätyvä reitti. Me päädyttiin kuitenkin pällistelemään tätä kylttiä kaikista muista ilmansuunnista paitsi sieltä takaa, kun etukäteen valitsemamme vaelluspolku oli juuri sinä päivänä suljettu. Päädyttiin lopulta kiertämään puistossa jokin aivan satunnainen lenkki. Vaikka meidän reissut Rynyon Canyon Parkin ja Griffith Parkin puistoihin eivät menneetkään ihan putkeen, losangelesilaisten huikeat lenkkeilymahdollisuudet tekivät kyllä vaikutuksen.



Mieleenpainuvin lenkki tuli kuitenkin heitettyä Malibun rannikolla. Point Dume -niminen lyhyt kävelyreitti kulkee Malibun jylhää rannikkoa pitkin, ja matkalle mahtui kauniita rantoja. Sumuinen keli ei kuitenkaan tarjonnut parhaita edellytyksiä auringonottoon. Samasta syystä täältä ei myöskään tullut napattua kovinkaan montaa onnistunutta kuvaa, vaikka maisemat olivatkin erittäin näyttävät. Yllättäen täällä oli kuitenkin muutakin kuvattavaa, kuin postikorttimainen rantaviiva - osuttiin paikalle juuri sopivasti ihmettelemään harmaavalaiden muuttoa Meksikon Baja Californiasta Alaskaan. Oli todella upeaa päästä bongailemaan näiden valtavien otusten liikkeitä korkealla kalliolla istuen! Malibun reissusta tulikin selkeästi yksi meidän Los Angelesin matkan kohokohdista. Teimme Malibussa myös reilun tunnin mittaisen The Sara Wan -vaelluksen, joka pisti rankkoine ylämäkineen pakarat koville. Reitin puolesta välistä avautuivat hienot maisemat merelle, vaikka sään takia näkyvyys olikin tällä kertaa vähän huono. 



Nyt jäkikäteen ajateltuna, meillä on aika vähän hyviä kuvia siihen nähden, miten innoissamme oltiin näistä maisemista. Liekö syynä sitten huonot kuvausolosuhteet, vai vain muihin asioihin kuin valokuvaukseen keskittyminen. Toivottavasti joku silti saa tästä jotain inspiraatioita, ja käy itse paikan päällä nappailemassa omat ikimustoiset fotonsa. Olisi kiva päästä tutustumaan muidenkin fiiliksiin samoista paikoista!




Ei kommentteja:

Sisällön tarjoaa Blogger.