Meidän reissuhistoria

maaliskuuta 26, 2019
Viime vuodet meidän elämä on pyörinyt aika pitkälti matkailun ympärillä - joko ollaan oltu reissun päällä, tai sitten säästetty rahaa seuraavaan irtiottoon. Nyt mittariin on kertynyt yli 50 vierailtua maata, yli 2,5 vuotta elämää tien päällä sekä lisäksi kohta vuoden verran ollut ensimmäinen vakituinen osoite ulkomailla. On ihan hauska pysähtyä itsekin miettimään, mistä kaikki oikein aikoi, ja miten me ollaan lopulta päädytty elämään tällaista elämää.

Kenties kumpikin meistä jollain tasolla on aina tiennyt, ettei se kaikkein perinteisimpänä pidetty elämäntyyli kuulosta ihan siltä omalta - kliseinen unelma omakotitalosta, parista muksusta ja kultaisesta noutajasta ei ole ikinä houkutellut meitä millään lailla. Ei silti ole missään vaiheessa ollut mitenkään itsestäänselvyys, että myytäisiin kaikki vähäiset huonekalumme ja alettaisiin kiertelemään maailmaa vuodesta toiseen. 




2011-2012 - Ensimmäinen reppureissu Aasiaan muutti kaiken


Reitti*: Thaimaa-Laos-Kambozda-Vietnam-Hong Kong-Macao-Hong Kong
Kesto: 4kk

Vuotta aiemmin me oltiin varattu ensimmäinen lomamatkamme Euroopan rajojen ulkopuolelle, Thaimaan Krabille ja Bangkokiin. Perinteinen kahden viikon rantaloma sai meidän silmät avautumaan, kun nähtiin kanssamatkustajia rinkat selässä. Kajakkireissulla meiltä kysyttiin, kuinka pitkälle reissulle sitä oikein ollaan lähdetty. Rehellisesti sanottuna tämä oli meidän ensimmäinen kerta, kun me tajuttiin, että matkalle voisi lähteä muutenkin kuin pariksi viikoksi matkalaukun kanssa, etukäteen varattuun hotelliin. Vaikea sanoa, missä pusikossa me oikein oltiin kasvettu, vai eikö reppureissaaminen vain ollut kymmenkunta vuotta sitten niin yleinen juttu kuin mitä se tänä päivänä on. Ainakaan somea ei nykymittakaavassa ollut, eikä netissä muutenkaan roikuttu hakemassa vaikutteita samalla tavalla kuin nykyään. 

Onnistuneen lomamatkan jälkeen päätettiin, että kun meidän ammattikorkeakouluopinnot vuoden lopulla päättyvät, valmistumista juhlistetaan muutaman kuukauden reppureissulla Thaimaahan ja sen naapurimaihin. Vuosien 2011 ja 2012 taitteessa toteutettiin suunnittelemamme neljän kuukauden reissu Thaimaaseen, Kambodzaan, Vietnamiin, Laosiin ja Hong Kongiin. 

Kohdemaat ja reitti olivat siinä mielessä nappivalinta, että aloitteleva reissari sai aika lailla kulkea jo aiemmin tallattuja polkuja - eksotiikkaa ja jännitystä riitti, mutta kaikki oli kuitenkin suhteellisen helppoa ja vaivatonta. Nettiä ei ollut käytössä samassa mittakaavassa kuin nykypäivänä, ja South East Asia With a Shoestring -Lonely Planet olikin suoranaisen raamatun asemassa. 

Meidän ensimmäisellä reppureissulla reissun suunnittelu oli melkolailla lapsen kengissä, ja näin jälkikäteen ajatellen paketin kasassa pysymisestä saa kiittää monelta osin hyvää tuuria. Reissun budjettia oli vaikea pitää kasassa, ja siihen olisi kyllä vasta opiskelijaelämän päättäneinä eli ei minään varsinaisina kroisoksina pitänyt tajuta kiinnittää enemmän huomiota. Toinen suurimmista matkalla tehdyistä virheistä oli hätäily - jostain syystä meille oli tullut reppureissusta sellainen käsitys, että jatkuvasti täytyisi olla kiertämässä yhdestä kohteesta seuraavaan. Kiivastahtinen liikkuminen tuntui stressaavalta ja uuvutti, eikä me tajuttu huomioida matkantekoon kuluvaa aikaa eikä rahaa aikatauluissa ja budjetissa. 

Kaikki aloittavat kuitenkin jostain - ja loppujen lopuksi tuo reissu tuo kyllä mieleen pääosin pelkästään hyviä muistoja. Toilailut enää lähinnä naurattavat. Ja kyllähän tuo avasi meille aivan uuden maailman, kun perusvarmalla kaavalla eläneet pikkukylän kasvatit ymmärsivät, että näinkin siis voi tehdä.




2013-2014 - Ensimmäisen reppureissu käynnistää entistä suuremmat reissusuunnitelmat


Reitti: Intia-Nepali-Thaimaa-Myanmar-Thaimaa-Malesia-Singapore-Indonesia-Singapore-Malesia-Australia-Uusi-Seelanti-Samoa
Kesto: 8kk

Niin upea kokemus kuin meidän ensimmäinen reppureissu olikin, mitään jatkoa sille ei ollut alun perin tarkoitus tulla. Reissun jälkeen meitä odotti muutto Lahdesta Helsinkiin, ja vakituiset työpaikat. Aika nopeasti me kuitenkin tajuttiin, ettei uudenkarhea kaksio Kalliossa ja mukavat harrastukset vakityön ohella tuntuneetkaan riittävältä. Pian asunto vaihtui lähes puolta halvempaa (joskaan ei vähemmän viihtyisään), ja alkoi säästäminen uutta reissua varten. Reissu kulki työnimellä “maailmanympärimatka”, vaikka lopullinen reitti kulkikin maapallon toiselle puolelle ja samaa tietä takaisin. 

Tämä 2013 - 2014 toteutunut reissu alkoi Intian Goalta ja päättyi Tyynenmeren Samoalle. Kahdeksan kuukautta kestänyt matka on edelleenkin pisin, mitä ollaan tehty. Tällä reissulla otettiin takaisin kaikki virheet, mihin oltiin edellisellä reissulla kosahdettu. Budjetista pidettiin huolta äärimmäisen tarkkaa lukua, ja kirjattiin jokainen tekemämme ostos ylös jopa joka ikistä postimerkkiä myöten - nyt tämä kuulostaa jopa huvittavalta, mutta ehkä se johtuu siitä, että tuolla reissulla opitut opit ovat nyt iskostettu tiukasti meidän selkärankaan. 

Tällä reissulla kokeiltiin ensimmäistä kertaa sohvasurffausta, ja käytiin yhden maanosan sijaan jopa kolmessa - Aasiassa, Australiassa ja Polynesiassa.








2014-2015 - Reissuelämä alkaa liukua osaksi arkea

Reitti: Thaimaa-Kambodza-Thaimaa-Intia-SriLanka-Intia-Malediivit-Japani-Ranska-Hollanti-Saksa-Liettua-Viro
Kesto: 5kk

Samoalta palattiin Suomeen kesän 2014 alussa, ja Bangkokin koneeseen hypättiin vain puolta vuotta myöhemmin. Reissujen välillä oli niin vähän aikaa, että tässä vaiheessa uudestaan reissuun lähteminen taisi olla jo aika lailla itsestäänselvyys. Kahdeksan kuukauden reissua varten kerättiin kunnon säästöt ja alitimme suunnitellun budjetin huolellisella suunnittelulla, mikä helpotti uuden reissun starttaamista lyhyellä varoitusajalla. 

Tämän viiden kuukauden rykäisyn oli tarkoitus olla aika simppeli, ja kiertää etupäässä meidän vanhoja suosikkimaita - Thaimaata ja sen naapurimaita sekä Intiaa - mutta jotenkin siitä sitten onnistuikin tulemaan melko mahtipontinen reissu. Vai miltä kuulostaa käydä peräkkäin Malediiveilla, Japanissa ja vielä Ranskan Alpeilla?

Tällä reissulla tuli viimeistään selväksi se, että kalliissakin kohteissa on mahdollista selvitä ihan kohtuullisella budjetilla, vaikka olihan sitä tietysti edellisvuonna Australiassa ja Uudessa-Seelannissa jo harjoiteltukin. 

Tällä reissulla saatiin myös uusi yhteinen harrastus, jonka perässä matkustaa maailmalla - lumilautailu. Ira on harrastanut lumilautailua jo teini-ikäisestä, mutta Suvi intoutui sitten viimeinkin kokeilemaan, missäs muuallakaan kuin Hakubassa, Japanin upeassa vuoristossa. Ollaan molemmat yksissä tuumin todettu, että kyllä lumilautailu vaan on enemmän meidän juttu kuin surffaaminen, vaikka ajatus palmujen reunustamasta aurinkorannasta houkuttaakin usein lumihankea enemmän. 

Tämä oli meidän ensimmäinen kerta, kun meillä ei ollut etukäteen ostettuna paluulippua Suomeen. Oltiin tosin ostettu lentolippu Japanista Eurooppaan, mutta monen mutkan kautta kulkeneella matkalla Alppien vuoristosta Helsinkiä kohti olo oli silti mukavan vapaa.



2016 - Amerikka kutsuu ja reissutahti rauhoittuu

Reitti: Florida-Costa Rica-Nicaragua-Costa Rica
Kesto: 3,5kk

Talvella 2016 toteutui meidän ensimmäinen matkamme Amerikan mantereelle. Kolmen ja puolen kuukauden aikana ehdittiin seikkailla Jenkkien Floridassa sekä Nicaraguassa ja Costa Ricassa. 

Tällä reissulla otettiin aika rennosti, ja saatettiin viettää pari kolme viikkoakin samassa paikassa ilman haaveitakaan ehtiä kiertää koko Väli-Amerikkaa läpi saman talven aikana. Vaikka reissutahdin hidastaminen oli ollut jollain lailla haaveissa jo pidemmän aikaa, jostain syystä me ollaan yleensä aina ajauduttu olemaan vähän levottomia. Tästä reissusta jäi mieleen onnistunut kiireettömyyden fiilis. Tämän jälkeen hidastuminen ja rauhoittuminen on jatkunut tähän päivään saakka. Totta kai toisinaan jossakin kaupungissa parin yön pikapyrähdys riittää, mutta useamman kuukauden reissuissa on oltava myös ajanjaksoja, jolloin ollaan useampi viikko paikoillaan.





2017 - Kolme maanosaa ja kohtaamisia ulkosuomalaisten kanssa

Reitti:Viro-Puola-Slovakia-Puola-Unkari-HongKong-Kiina-HongKong-Filippiinit-Taiwan-Kiina-HongKong-Englanti-Ranska-Espanja-Marokko-Espanja-Portugali-Espanja
Kesto: 5,5kk

Tähän vajaan puolen vuoden reissuun mahtui matkailua Aasiassa, Euroopassa ja jopa Marokossa asti. Yksi reissun useista kohokohdista oli Kiinan Guangzhou, johon mentiin vierailemaan kaupunkiin muuttaneiden ystäviemme luona. Liekö sitten puhdasta sattumaa vai jotakin alitajuisesti tehtyä valintaa, mutta tällä matkalla taidettiin viettää enemmän aikaa eri maihin muuttaneiden suomalaisten kuin muiden reissarien kanssa. Ja jossain vaiheessa meidänkin mieliin alkoi hiipiä ajatus ulkomaille muuttamisesta, ainakin väliaikaisesti. Se tuntui tavallaan seuraavalta askeleelta matkatahdin hidastamisessa. Aiemmin me ei ehkäpä osattu kuvitella muuttavamme ulkomaille, koska mikään muu maa ei tuntunut niin ylivoimaiselle muihin maihin verrattuna - jossain vaiheessa sitten hoksasimme, ettei tässä tarvitsekaan löytää mitään yhtä oikeaa.






2018 - Lisää Amerikkaa ja muutto Maltalle

Reitti: Kuuba-Meksiko-Guatemala-Meksiko-USA-Italia-Malta
Kesto 4,5kk

Alkuvuodesta 2018 oli edessä meille jo niin kovin tutuksi tullut töistä irtisanoutuminen - nyt uutta oli kuitenkin se, ettei seuraavaa työpaikkaa välttämättä haettaisikaan Suomesta. Kylmimpiä paukkupakkasia lähdettiin pakoon Kuubaan, Meksikoon ja Guatemalaan, jossa onnistuttiin pikkuisen kehittämään meidän varsin vaatimattomia espanjankielen taitoja. Kolmen kuukauden lattarikierroksen jälkeen toteutettiin vielä meidän unelma Kalifornian (ja lähiympäristön) road tripistä, ennen kuin hypättiin lentokoneeseen kohti Eurooppaa.

Italian kautta päädyttiin Maltalle, jossa meitä odottivat ensimmäiset työhaastattelut jo tuloiltaa seuraavana aamuna. CV:t juonittiin kuntoon Meksikossa riippumatossa makoilun ohessa, ja ensimmäiset työhakemukset oltiin lähetetty pari viikkoa ennen Maltalle saapumista. Työpaikan saaminen osoittautui lopulta helpoksi, ja Malta oikein mukavaksi paikaksi asua. Näin tuli taas yksi unelma toteutettua, joka tosin on poikinut jo ajatuksia jatkosta - mihin seuraavaksi muutetaan?





2019 - Maltalta Suomeen pitkän kaavan kautta

Reitti: ?
Kesto: noin 2kk

Tänä vuonna on taas luvassa muutoksia, koska ollaan päätetty muuttaa Maltalta Suomeen - kuinka pitkäksi aikaa, se jää nähtäväksi. Muutto ei kuitenkaan tule tapahtumaan ihan yksinkertaisimman kautta, vaan suunnitelmissa on reissata Maltalta Suomeen maa- ja meriteitse. Parin kuukauden reissulla olisi tarkoitus ainakin kiertää Italiaa ja Balkanin maita. 

Ensi talvesta on näillä näkymin tulossa todella erilainen kuin pitkään aikaan, sillä suunnitelmissa tosiaankin olisi asua koko talvi Suomessa. Seuraavaksi suunnitelmissa olisi lähteä taas kokopäiväisesti reissaamaan pariksi kuukaudeksi, ja muuttaa Suomeen asumaan vähintään vuodeksi. Viimeksi vedettiin koko Suomen talvi läpi vuosina 2012-2013, kun säästettiin vähän pidemmän aikaa rahaa meidän kahdeksan kuukauden reissua varten. Vaikka koko pitkä talvi Suomessa tuntuu isolta haasteelta, toisaalta me myös odotetaan sitä innolla. Ylipäänsä tuntuu siltä, että me pystytään näkemään Suomessa ja siellä asumisessa paljon enemmän hyvää ja kiinnostavaa, kuin mitä ehkä ennen kaikkea tätä matkustelua. Kun on ollut jonkin aikaa poissa, maan alkaa näkemään myös jollain lailla enemmän ikään kuin “turistin silmin”, sen sijaan että kulkisi vain päivästä toiseen laput silmillä eikä kiinnittäisi huomiota ympäristöönsä. 

Tässä tulikin ehkä yksi suurimmista asioista, miten matkailu on muuttanut meitä. Matkailu on saanut meidät enemmän kiinnostuneiksi ympäristöstämme, oltiin sitten Goalla tai Kouvolassa. Nyt Maltalla asuessakin me ollaan pyritty käymään mahdollisimman paljon eri paikoissa ja näkemään ja kokemaan mahdollisimman paljon sen sijaan, että oltaisiin jääty liiaksi kiinni tuttuihin arkiympyröihin. Tästä puhuttiinkin jo enemmän meidän edellisessä Malta-aiheisessa postauksessa.


Toinen suuri muutos on meidän asenne koko meidän elämää ja sen kulkua kohtaan. Vaikka nyt ollaankin muuttamassa Suomeen eikä pidempää reissua sieltä käsin ole ihan heti tiedossa, meihin on kuitenkin iskostunut jonkinlainen juurettomuus ja vapaudentunne. Ainakin tällä hetkellä meille on tärkeää, että silloinkin kun meillä on vakituinen työpaikka tai muuten jollain lailla vakituisemman oloinen elämäntilanne, me pystytään kuitenkin säilyttämään siinä tietynlainen väliaikaisuuden tunne; ajatus siitä, että ollaan periaatteessa vapaita lähtemään koska tahansa. Esimerkiksi jos ostettaisiin nyt omistusasunto Suomesta, olennaista olisi, että sen voisi laittaa vuokralle siksi aikaa, kun ei itse haluttaisi siinä asua. Ollaan myös kokemuksesta opittu, että elämää on varsin mahdollista elää esimerkiksi ilman vakituisia tuloja tai osoitetta.


Entä kuinka me sitten ollaan muututtu matkailijoina? Heti ensimmäisellä reppureissulla me otettiin itsellemme tosi voimakas reppureissaajan identiteetti - jotenkin sitä tuntui silloin tärkeältä alleviivata, ehkä kuulua johonkin tiettyyn porukkaan. Tällä hetkellä meitä kiinnostavat todella erilaiset reissut ja matkakohteet, kuten myös ulkomailla asuminen. Matkailu ja “liikkuminen” tuntuu ehkä enemmän elämäntyyliltä kuin harrastukselta. Parin viikon loma etelässä tai lentokoneella tehty pidennetty viikonloppu jossakin tuntuu kaukaiselta ajatukselta - sitten kun lähdetään, niin lähdetään sitten kunnolla. Meitä kiinnostaa ajan kanssa matkustaminen, ja liikkuminen mahdollisimman paljon maateitse. Tuntuu todennäköiseltä, että Suomessa asuessa tullaan muun muassa toteuttamaan meidän pitkäaikainen haave Norjan reissusta sekä matkusteltua junalla ja bussilla Euroopassa sekä tehtyä laskureissuja Suomessa. 

Karkeasti laskien, viimeisen reilun seitsemän vuoden aikana me ollaan puhtaasti oltu reissun päällä reilut 2,5 vuotta, lisäksi asuttu ulkomailla pian vuoden päivät, ja asuttu Suomessa noin 3,5 vuotta.



*Reitti tarkoittaa meidän kunkin vuoden pidemmän irtioton reittiä, eikä siihen kuulu meidän vakituisesta kodista käsin tehtyjä lyhyempiä matkoja - niistä ei tosin pitkää luetteloa kertyisikään. 

Ei kommentteja:

Sisällön tarjoaa Blogger.